Companiile care au contracte cu Hidroelectrica, asa-numitii "baieti destepti", au acceptat o "reducere substantiala ca volum si ca pret" in urma negocierilor cu Ministerul Economiei, a anuntat miercuri seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de Agerpres. Oficialul FMI a mai afirmat ca, in cazul in care ancheta UE va constata ca aceste companii au primit ajutor de stat, "vor trebui sa dea inapoi toata suma" si "vor plati si o amenda in plus".

  • "Privind contractele incheiate cu Hidroelectrica, au fost negocieri intre Ministerul Economiei si companiile implicate. Au cazut de acord, companiile si cei care au aceste contracte, cu o reducere substantiala ca volum si ca pret. Au acceptat. Este o evolutie pozitiva. Acum o saptamana, UE a anuntat ancheta privind aceste contracte. Daca ancheta constata ca acesti titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea inapoi toata suma. Vor plati si o amenda in plus. Daca ancheta va constata asa ceva, ele sunt in pericol sa plateasca o gramada de bani. Nu cred ca negocierile vor evolua negativ, si din acest motiv. Se va cere o imbunatatire a conditiilor statului. Sper si cred ca ei vor coopera. Este de neconceput sa aiba sute de milioane de euro avantaj la pret in contracte cu statul si este de neconceput ca ei sa fie de acord in continuare cu asta", a declarat Jeffrey Franks.
  • Oficialul FMI a mai precizat ca Ministerul Justitiei a constatat ca este riscant ca aceste contracte sa fie anulate: "Ministerul Justitiei a analizat care dintre contracte ar putea fi anulate si care ar putea fi riscurile. Riscurile sunt mari si ar fi mai bine ca ele sa fie renegociate", a incheiat Jeffrey Franks.