"Dupa primele 10 zile de mandat am reusit sa eliminam pretul fix din contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica si sa avem preturile la nivelul pietei concurentiale", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, prezentand primele concluzii ale evaluarii contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Chitoiu sustine ca nu poate da amanunte legate de modul in care va fi calculat acest pret, negocierile fiind inca in derulare. Ministrul a afirmat, fara sa dea mai multe amanunte, ca va fi aplicata o formula care va lua in considerare pretul de pe bursa energiei (OPCOM).

Cert este ca acest "pret de piata" va putea fi ajustat prin mecanisme de piata. Ceea ce nu spune ministrul este ca in urma unor astfel de ajustari, preturile se pot duce atat in sus, cat si in jos. Si in cazul ArcelorMittal s-a incercat aplicarea unei formule de pret pentru cumpararea unei cantitati uriase de energie de pe OPCOM (3,15 TWh pe o perioada de doi ani de la Nuclearelectrica). Pretul nu era fix, urmand sa fie utilizata o formula de calcul care avantaja foarte mult ArcelorMittal. Pretul putea ajunge la 170 lei/MWh, in conditiile in care pe piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCPM, pretul mediu era 225 lei pe MWh.In cele din urma, aceasta formula controversata a dus la anularea licitatiei de pe OPCOM.

Negocierile cu baietii destepti vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii mai, a precizat Chitoiu.

Principalele declaratii ale ministrului Daniel Chitoiu:

  • Astazi (n.red. 18 mai) expira cele 10 pe care mi le-am asumat in urma discutiilor cu organismele internationale. Asa cum am anuntat, din aceste discutii, a fost ca periodic in crusul lunii mai sa comunicam primele rezultate ale renegocierii contractelor cu "baietii inteligenti"
  • In aceasta perioada de 10 zile, am facut o serie de ajustari si in conducerea Hidroelectrica, inclusiv in Consiliul de Administratie. Noul CA a constituit o noua echipa de negociere si cu un nou mandat de negociere
  • Stim foarte bine ca aecste contracte au stat in atentia dumneavoastra timp de mai bine de 10 ani. Si stim ca sistemul energetic a fost supus unui asalt sistematic de capturare a profiturilor de catre acesti baieti destepti. Cele mai pregnante au fost aceste contracte incheiate de Hidroelectrica. Profiturile inregistrate de acestea erau foarte mari
  • Mandatul meu nu a fost numai declarativ si am spus ca fac tot ceea ce este posibil sa aducem aceste contracte pe piata concurentiala, fapt care s-a si intamplat
  • Dupa primele zece zile de mandat am reusit sa eliminam pretul fix din contracte si sa avem pret stabilit la nivelul pietei concurentiale, ajustat prin mecanisme de corectie.
  • Ce nu s-a reusit in 10 ani am reusit in 10 zile
  • De asemenea, un alt succes este ca Fondul Proprietatea a revenit in echipa de negociere, a participat si semnat documentele prealabile de negociere
  • Vreau sa va spun ca alte detalii tehnice nu va dau, negocierile sunt in derulare, urmeaza alte etape, astfel incat sa avem incheiate aceste negocieri pana la sfarsitul lunii mai
  • Si celelate echipe de negociere au obtinut unele cresteri de preturi, dar interesul nostru era si vanzarea pe piata concurentiala
  • Pierderile înregistrare în aceşti 10 ani, de peste un miliard de euro, puteau să fie beneficii pentru Hidroelectrica, nu trebuia sa se mai imprumute si sa ia dobanzi
  • La negocierile anterioare au realizat o crestere de pret care nu era la nivelul pietei concurentiale. Pretul era fix. Noi am reusit sa scoatem pretul fix.
  • Pretul se stabileste in functie de pretul pietei concurentiale. Pretul se stabileste in functie de pretul pietei spot.
  • Interesul este ca toata piata energiei sa fie pe OPCOM.
  • Va fi o formula de pret

Istoria renegocierii contractelor cu "baietii destepti"

Renegocierea contractelor cu "baietii destepti" a fost inceputa de Guvernul Ungureanu si a durat mai mult de doua luni. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la ultima sa vizita in Romania ca unii dintre beneficiari de energie electrica ieftina"nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte". In acest context, reprezentantul FMI spune ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor,singura companie care "nu a fost deschisa la o negociere corecta" este Alro.

Comisia Europeana a initiat, recent, cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, informeaza Comisia Europeana. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. "Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", mai arata Comisia.

Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

Si Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.