Reprezentantii Administratiei SUA au fost informati de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, ca noul Guvern "manifesta interes major" cu privire la diversificarea surselor de energie. In cadrul unei intalniri cu ambasadorul SUA la Bucuresti si cu ambasadorul special pentru probleme de energie in regiunea Eurasia, Richard Morningstar, conducerea Ministerului Economiei a aratat ca moratoriul pe gazele de sist "va fi ridicat odata ce studiile de specialitate legate de efectele de mediu ale exploatarii gazelor de sist vor fi facute cunoscute publicului larg si vor confirma siguranta in exploatarea acestora".

"S-a convenit ca este necesara o mai mare transparenta si o mai buna informare a publicului roman despre tehnologiile, procedurile, dar si despre avantajele explorarii si exploatarii acestor resurse naturale. Totodata, a fost decisa, de comun acord, constituirea unui grup de lucru romano-american, la nivel de experti, care sa analizeze impactul explorarii gazelor de sist asupra mediului inconjurator si asupra populatiei", informeaza Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, moratoriul privind exploatarea gazelor de sist este in concordanta cu reglementarile impuse de catre Uniunea Europeana si conforme cu normele internationale in domeniu.

Programul Guvernului Ponta, prevede "Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica". In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.