Premierul Victor Ponta a decis revocarea lui Iuliu Dan Plaveti din functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat al Guvernului. In locul sau a fost numit Niculae Havrilet. Aceasta schimbare vine la o saptamana dupa demiterea vicepresedintelui ANRE, Petru Lificiu, din cauza unor declaratii "deranjante".

Niculae Havrilet este un om de afaceri in domeniul gazelor naturale si consilier judetean (PNL) in Mures. Potrivit unui articol publicat de Mediafax referitor la afacerile derulate de consilierii judeteni din Mures, Nicolae Havrilet este actionar la SC Gascop SRL, cu 90% din actiuni, si SC Hanigas SRL, cu 100%, dar si la Nexte Bank, cu o valoare a actiunilor de 1.200 de lei, membru Club Rotary Mures, membru Agenda 2009 si vicepresedinte PNL Targu Mures. Totodata, el este vicepresedinte la Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania, secretar la Asociatia Profesionala din Domeniul Gazelor Naturale si beneficiarul unor contracte incheiate intre SC Gascop SRL si E. On Gaz Distributie, respectiv Transgaz Medias, in urma unei licitatii publice pentru prestari servicii, in valoare de 198.920 de lei, in 2011.

Faptul ca detine afaceri in domeniul gazelor nu pare sa fie un impediment pentru numirea lui la Autoritatea de Reglementare.

Havrilet a fost membru al Consiliului Consultativ al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) in perioada guvernarii Tariceanu.

  • De asemenea, in perioada 2000-2001, a fost presedintele Agentiei Domeniilor Statului, functie care i-0a adus necazuri cu justitia, fiind inculpat in dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt. "Procurorii anticoruptie au finalizat dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt, trimitandu-I in judecata pe toti cei 11 inculpati in frunte cu Nicolae Havrilet, fost presedinte al CA al Agentiei Domeniilor Statului, si Dan Jiga, pe-atunci director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei", potrivit publicatiei Curierul National din mai 2005.

Aceasta schimbare din functie are loc cu putin timp inainte de aprobarea unui proiect de lege care prevede trecerea ANRE in subordinea Parlamentului. Acest proiect ar urma, teoretic, sa fie aprobat saptamana viitoare de catre Senat, acesta fiind camera decizionala. Daca proiectul va trece de Senat, care este camera decizionala, Parlamentul va fi acela care numeste conducerea Autoritatii si nu primul-ministru ca pana acum.

Teoretic, aceste modificari trebuie sa garanteze independenta acestei institutii de reglementare, lucru prevazut si de directivele europene din domeniu. De altfel, Romania risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie din cauza dependentei ANRE de deciziile politice. In urma acestor modificari, ANRE va trebui sa prezinte Parlamentului un raport de activitate care trebuie aproabat anual de cele doua camere.

Cu o saptamana in urma a fost demis vicepresedintele ANRE, Petru Lificiu, din cauza unei declaratii: "O crestere cu 5% la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu. Inseamna mai multa prudenta". Premierul s-a aratat "deranjat foarte tare" de aceasta declaratie.

In alta ordine de idei, Victor Ponta a semnat si deciziile de acordare a calitatii de consilier onorific al Primului-ministru domnilor Ioan Dan Gheorghiu si Daniel Daianu.