Premierul Victor Ponta a cerut infiintarea unui comitet interministerial care sa prezinte Guvernului, pana pe 14 iunie, o informare asupra situatiei economice de la Hidroelectrica. De altfel, aceasta decizie a fost publicata si in Monitorul Oficial din 7 iunie. Din comitet vor face parte ministrul finantelor, ministrul economiei, ministrul de interne si ministrul justitiei. In urma cu doua zile, noul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizatrii in Industrie, Remus Vulpescu, a spus ca negocierile cu beneficiarii de contracte bilaterale cu Hidroelectrica sunt inca in derulare. Vulpescu a precizat ca in urma discutiilor de pana acum, "baietii destepti" "au acceptat o usoara crestere de preturi si o usoara diminuare a cantitatilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor".

"Noi le consideram prea mici", a precizat Vulpescu. Acesta a mai afirmat ca "discutam si variante de pret pentru un an. Ne-am gasi la o distanta mare de piata concurentiala. Nu suntem multumiti cu o apropierea in acest an de preturile pietei concurential".

  • In termen de 7 zile, Comitetul interministerial va prezenta Guvernului o informare asupra situatiei economico-financiare a SC Hidroelectrica, precum si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatii societatii, se arata in decizia publicata in Monitorul Oficial.

Ultimul termen limita impus de noul ministru al Economiei in vederea finalizarii negocierilor cu baietii destepti din energie era sfarsitul lui mai, insa nu a fost respectat.

Potrivit unui raport pe 2011 al Fondului Proprietatea legat de activitatea Hidroelectrica, "baietii destepti" au cumparat in 2011 energie la un pret mediu de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care pe bursa energiei OPCOM, preturile au depasit 200 lei/MWh. Pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare), pretul mediu in 2011 a fost de 221 lei/MWh. In aceste conditii, orice zi de taraganare in finalizarea negocierilor cu baietii destepti reprezinta o pierdere in plus pentru Hidroelectrica.

Din 18,3 milioane MWh de energie livrata de Hidroelectrica in total, 12 milioane MWh s-au dus pe contractele bilaterale. Doar 3,86 milioane de MWh au ajuns pe piata reglementata. De asemenea, 816 mii MWh au fost livrati la export.