Primul ministru japonez, Yoshihiko Noda, a suspendat inghetarea programului de energie nucleara, aproband repornirea unui reactor, care, alaturi de o crestere a taxelor poate duce la scaderea sprijinului politic, relateaza Bloomberg.

"Doua reactoare de la centrala nucleara Kansai Electric Power din Ohi pot opera in siguranta", a declarat Noda, vineri, dupa intalnirea cu trei ministri ai Cabinetului.

Japonia isi va redeschide centrale nucleare care generau in jur de 30% din totalul energiei inainte de inchiderea din martie 2011 a centralei de la Fukushima a Tokyo Electric Power.

Decizia a fost urmata la o zi de o intelegere cu partidele de opozitie pentru abandonarea unor propuneri din campanie in schimbul unui acord pentru a dubla taxele impuse consumului la nivel national.

Majoritatea sondajelor arata insa ca opinia publica se opune reporniri centralelor. 71 de procente din respondentii sondajului realizat de cotidianul Mainichi publicat pe 4 iunie au obiectat impotriva unei repornirii rapide a reactoarelor din Ohi.

Intr-un sondaj separat al Pew Research Center, din 5 iunie, se arata ca 70% dintre japonezi au spus ca tara ar trebui sa isi reduca dependenta de energie nucleara, iar 52% se tem ca ei sau familiile lor au fost expusi radiatiilor.

Neincrederea publica in industria energiei nucleare a crescut dupa ce la reactoarele de la Fukushima au avut loc scurgeri de radiatii care au fortat evacuarea a 160.000 de persoane.

"Avem suficiente masuri de siguranta pentru a proteja combustibilul centralelor si preveni la scara larga scurgerile materialului radioactiv in mediul natural, chiar daca centrala ar fi lovita de un cutremur sau un tsunami precum cel care a lovit Fukushima", a afirmat Noda intr-un raspuns scris pe 15 iunie la o intrebare adresata de Bloomberg News.

Cel mai mare grup de lobby la nivel national a amenintat ca intreruperile de energie ar conduce la inchiderea intreprinderilor unor companii precum Sharp si Panasonic, amenintand revenirea economica in orasele Osaka, Kyoto si Kobe.

Companiile, inclusiv Komatsu si NEC, au spus ca repornirea centralelor nucleare este necesara pentru a evita intreruperile de energie. Insa, atat proprietarul Komatsu, Masahire Sakane, cat si cel al NEC, Kaoru Yano, au vorbit despre mutarea productiei peste granite daca nu va exista suficienta energie pentru intreprinderile lor.

Fiind unul dintre cei mai mari producatori de energiei electrica, dupa SUA si Franta, Japonia si-a oprit pe 5 mai ultimul sau reactor operational. Kansai Electric a precizat ca doreste sa reponeasca reactorul trei al Ohi la inceputul lunii iulie, iar reactorul patru cel mai devreme la mijlocul lunii iulie.

Urmatoarele reporniri vor fi probabil amanate pana dupa sezonul de iarna din Japonia, cand vor fi publicate rezultatele testelor de stres la care vor fi supuse 22 de reactoare, anunta ziarul japonez Nikkei, citat de Bloomberg.

Reactoarele de la Hokkaido Electric Power, Kyushu Electric Power, Shikoku Electric Power si Hokuriku Electric Power sunt de asteptat sa fie si ele repornite ulterior.

O data cu apropierea verii, guvernul a stabilit tinte de reducere a consumului in zonele asigurate cu energie de 7 din cele 10 companii regionale, inclusiv Kansai Electric, care este cea mai dependenta de productia nucleara.

Locuintele si companiile care primeau energie de la Kansai Electric ar trebui sa isi diminueze consumul cu mai mult de 15 procente fata de nivelurile din 2010 intre 2 iulie si 7 septembrie, a anuntat guvernul pe 18 mai.