Norvegia a confirmat planurile de a construi cel mai lung cablu submarin pentru transportul energiei electrice din lume, care o va lega de Marea Britanie pana in 2020, precum si o conexiune cu Germania, pana in 2018, pentru a-si majora exporturile de hidroenergie, au declarat joi oficiali si actori din sectorul energetic, citati de Reuters.

Aceste noi retele vor oferi Norvegiei, o tara dependenta de productia de hidroenergie, oportunitatea de a exporta mai multa energie spre tari in care preturile sunt mai ridicate, precum Germania si Marea Britanie si, in acelasi timp, sa importe energie in perioadele in care lipsa ploilor forteaza cresterea preturilor pentru gospodarii, a declarat ministerul Energiei.

De asemenea, acestea vor ajuta cele trei tari sa-si asigure securitatea si furnizarea stabila a energiei, pe fondul cresterii productiei din surse regenerabile in Europa.

Operatorul din sistemul de transport norvegian, Statnett, a comunicat ca a semnat un acord cu firma similara britanica, National Grid, pentru a construi un cablu submarin de 700 de kilometri, cu o capacitate de 1.400 MW pana in 2020.

"Cand va fi complet, acesta va fi cel mai lung cablu de energie din lume", a adaugat compania.

Intr-o declaratie separata, Statnett a confirmat planurile de a construi o retea de 1.400 MW spre Germania pana in 2018, in parteneriat cu operatorul de sistem al tarii, TenneT, si banca germana controlata de stat, KfW.

TenneT a afirmat ca acordul detaliat va fi semnat in luna septembrie a acestui an.

"Cresterea interconexiunilor poate permite preturi la energie mai stabile atat in Norvegia cat si pe piata Nordica", a declarat Ole Tom Djupskas, analist Point Carbon, o companie de analiza a pietei energie, pentru Thomson Reuters.

Statnett a notat ca intentioneaza sa faca o cerere catre guvernul norvegian in prima jumatate a anului 2013 pentru o licenta de constructie a legaturii cu Marea Britanie.