Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda a fost oprita vineri dimineata dupa ce au fost depistate unele vibratii la generatorul electric, au declarat pentru HotNews surse din domeniul energiei nucleare. Potrivit acestora, "nu este ceva anormal, s-a mai intamplat asa ceva". Urmeaza sa fie facute verificari pentru identificarea sursei acestor vibratii. "Daca se constata ca este o alarma falsa, va fi repornit imediat. Daca nu este alarma falsa, va fi pornit peste cateva zile", au mai spus sursele citate. Acestea au precizat ca nu se cunoaste cauza acestor vibratii.

In acest moment, reactorul 1 functioneaza la 60% din puterea sa. "Grupul 1 tocmai a fost in revizie si este posibil ca dupa o astfel de revizie sa apara astfel de vibratii. Nu este ceva grav", au mai spus sursele citate.

UPDATE 3 Reactorul a fost repornit in cursul serii.

UPDATE 2 Contactat de HotNews, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National, a declarat sa nu exista nicio problema legata de siguranta sistemului energetic national, energia nucleara fiind inlocuita rapid cu energie din alte surse (carbune).

UPDATE1 In conditiile in care a fost oprit un reactor, Petrom a decis sa produca mai multa energie fata de cat era programat in graficul de testare a centralei de la Brazi. Astfel, va produce cu 50% mai multa energie fata de cat era programat, in vederea ajutarii sistemului energetic national. Centrala de la Brazi se afla in probe in acest moment.