Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat contractul cu unul dintre "baietii destepti" din energie. Contactat de HotNews.ro, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca a fost denuntat contractul cu Europec, urmand sa fie oprita furnizarea energiei electrice catre companie incepand cu aceasta noapte, ora 00:00. Motivul denuntarii este ca Europec nu a mai efectuat plati pentru energia achizitionata inca din ianuarie acumuland datorii de circa 37 de milioane de lei. Insa, prejudiciul este mult mai mare in conditiile in care pretul de achizitie a fost sub cel de pe piata. "Valoarea totala a prejudiciului este de 118 milioane de lei", a precizat Borza. Despre soarta celorlalte contracte bilaterale, Borza a spus: "Toate la timpul lor".

Remus Borza a afirmat ca in 2011 pretul din contractul cu Europec era de 141 lei/MWH, in timp ce "pretul de referinta era de 224 lei/MWh". Diferenta reprezinta un prejudiciu. Trebuie mentionat ca din punct de vedere cantitativ, este unul dintre cele mai mici contracte incheiate cu "baietii destepti", iar pretul este printre cele mai mari. Europec a cumparat anul trecut circa 320,8 mii MWh la un pret mediu de 141 lei/MWh. De exemplu, Alro a cumparat 2,5 milioane MWh cu un pret mediu de 129 lei/MWh, Energy Holding 2,15 milioane MWh cu 130 lei/Mwh, Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) 1,5 milioane MWh cu 130 lei/Mwh etc.

HotNews.ro a aratat inca de ieri ca soarta Europec va fi decisa astazi. Borza a mai spus ca "baietii destepti" se pot inscrie la masa credala si ca pot cumpara creante de la banci. "Insa, nicio banca nu cred ca este dispusa sa vanda creante", a precizat Borza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a confirmat ca exista posibilitatea ca beneficiarii contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica sa se inscrie la masa credala. Chiar daca nu au, in prezent, nimic de "luat", pot sa "cumpere" de la banci creante.

Firma Europec are ca activitate comertul cu energia si este detinuta de omul de afaceri galatean Adrian Comsa. Potrivitziarului Adevarul, Adrian Comsa se afla in Topul 500 miliardari realizat de Forbes cu o avere de 30-35 milioane de euro.