In urma unor controale realizate de Ministerul Economiei si Curtea de Conturi au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate realizate de societatea Romgaz, informeaza Ministerul Economiei. In ceea ce priveste achizitiile publice, au fost constatate plati nejustificate pentru achizitia de utilaje si echipamente in valoare totala de 123.174.221 lei. Potrivit reprezentantilor ministerului, aceste plati au fost efectuate in anii 2009 si 2010. De asemenea, in 2011, Romgaz a cheltuit nejustificat sume importante pe sponsorizari, publicitate si protocol. Pentru sponsorizarea unor organizatii sportive s-au cheltuit 8,5 milioane de lei, pentru publicitate, 5,5 milioane de lei, iar pentru protocol 470.000 lei. Potrivit Ministerului Economiei, vor fi luate masuri impotriva celor implicati mergand pana la destituirea lor.

In ceea ce priveste achizitiile publice, HotNews.ro a prezentat in februarie 2011, un raport al Curtii de Conturi care arata ca Romgaz a efectuat in 2009 plati ilegale care au determinat prejudicii de circa 92,6 milioane de lei. Banii au fost cheltuiti pe lucrari de proiectare necontractate, pe achizitii de bunuri care nu au fost livrate sau pe achizitii de bunuri supraevaluate, potrivit raportului Curtii de Conturi pe 2009.

Reprezentantii Romgaz au respins atunci rezultatele controalelor Curtii de Conturipotrivit carora au fost depistate o serie de nereguli la compania producatoare de gaze naturale. "SNGN Romgaz SA a formulat obiectiuni si, mai apoi, a contestat, pe cale jurisdictionala, constatarile Curtii de Conturi, in legatura cu platile sustinute a fi ilegale", a precizat Romgaz.

"Totodata, din verificarile structurilor MECMA reiese faptul ca, in 2011, SNGN ROMGAZ S.A. a cheltuit in mod nejustificat sume de bani directionate catre activitati care nu au condus la imbunatatirea efectiva a activitatii companiei, ca rezultat direct al acestor actiuni", mai arata Ministerul Economiei.

Sponsorizare : 8.500.000 lei, directionati catre organizatii sportive pentru:

  • dezvoltarea si modernizarea infrastructurii
  • asigurarea echipamentelor competitionale
  • programe sportive cu actiuni interne si internationale

Cheltuieli reclama si publicitate: 5.500.000 lei din care:

  • Agrafics Communication – 3.440.000 lei
  • Lemon Design – 449.000 lei
  • Alte cheltuieli cu reclama si publicitatea – 1.464.000 lei

Protocol: 470.000 lei

Inchiriere sali conferinta: 3.797.000 lei

Cheltuieli de deplasare si diurna: 8.577.000 lei

Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti: 88.442.000 lei

Acesta suma a fost cheltuita pentru: cursuri de perfectionare personal, servicii juridice, servicii de audit financiar, tehnic, de reevaluare a mijloacelor fixe, servicii de mentenanta si asistenta tehnica de servere, servicii de logistica, servicii de curatenie, servicii de mentenanta statii de uscare, statii de comprimare, servicii de paza si securitate.

In urma rezultatelor activitatii structurilor de control, MECMA va lua in cel mai scurt timp toate masurile necesare atat pentru tragerea la raspundere, sesizand organele abilitate ale statului, mergand pana la destituirea celor implicati, acolo unde este cazul, cat si pentru prevenirea cheltuirii ulterioare nejustificate a banilor publici.