Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica ce se realizeaza prin dobandirea controlului de catre Nis Petrol S.R.L. asupra trei statii independente de comercializare cu amanuntul a carburantilor auto, situate in judetele Arad si Sibiu, a anuntat miercuri autoritatea. Nis Petrol S.R.L., o societate cu sediul in Romania, face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membra a grupului Gazprom - Rusia.

  • "Analiza concentrarii economice efectuata de catre Consiliul Concurentei a ilustrat faptul ca aceasta operatiune nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante. Astfel, desi aceasta concentrare economica cade sub incidenta Legii concurentei, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea operatiunii cu un mediu concurential normal", se arata in comunicatul autoritatii.

Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii in sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vanzarea si distributia de produse petroliere.

Decizia Consiliului Concurentei va fi publicata pe site-ul autoritatii de concurenta, dupa obtinerea acordului partilor implicate referitor la datele cu caracter confidential.

HotNews arata in octombrie 2011 ca NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, a propus Guvernului roman dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani.

Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut in octobrie 2011, dupa o intalnire a premierului cu o delegatie a NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom. Potrivit informatiilor HotNews.ro, pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata. Insa pentru a pune in practica intentia de a investi in sectorul energetic, NIS trebuie sa identifice sursele financiare necesare.

In ceea ce priveste benzinariile, Gazprom Neft a propus dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. Pentru alimentarea acestor benzinarii se vor face importuri din Serbia.

Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in mai 2011 un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters. Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri.