​​Din cauza secetei, productia de energie hidro va fi de doar 4,9 milioane MWh in perioada august-decembrie 2012, in conditiile in care obligatiile contractuale sunt de 6,4 milioane MWh. La acestea se adauga cantitatile livrate pe piata de echilibrare estimate la 500.000 MWh, se arata intr-un raport realizat de administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. Potrivit raportului, gradul de acoperire a obligatiilor contractuale din productia proprie de energie electrica va fi de doar 68%. Raportul mai arata ca Hidroelectrica a formulat cereri de actionare in judecata a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pentru a anula un ordin prin care stabilea cantitatile si preturile pentru energia livrata pe piata reglementata. Practic, administratorul cere reducerea cantitatilor si cresterea preturilor pe piata reglementata.

  • "Cantitatea totala aferenta pietei reglementate in 2012 este de 5,5 milioane MWh, iar pretul mediu ponderat este de 72,2 lei/MWh, fata de costul mediu de  producere a energiei electrice in capacitati hidro de 125 lei/MWh. Fata de aceasta situatie, compania a formulat cereri de actionare in instanta a  reglementatorului, pentru anularea Deciziei 506/2012, de emitere a unei noi decizii care sa prevada cantitati mai mici pentru Hidroelectrica si un pret  fundamentat pe baza costurilor reale de productie", se arata in raportul administratorului special.

Hidroelectrica a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului energiei de pe piata reglementata de la 72 lei/ MWh la peste 120 lei/MWh, a declarat, saptamana trecuta, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Intrebat despre impactul asupra pretului la consumatorul final, Borza a spus ca nu va fi nicio crestere deoarece se va "produce o recalibrare a pietei reglementate, o redimensionare". Adica, din cei 5,5 TWh de energie care ar trebui furnizati de Hidroelectrica, anul acesta, in cosul de pe piata reglementata, vor mai ramane circa 4 TWh.

Remus Borza nu a dorit sa explice in detaliu ce inseamna aceasta redimensionare a pietei, spunand ca "deocamdata suntem in discutii tehnice". Scoaterea a 1,5 TWh a cantitatii de energie hidro din cos ar putea duce la eliminarea unor categorii de consumatori de pe piata reglementata, cel mai probabil dintre consumatorii industriali, au explicat pentru HotNews surse din sector.

  •  "Hidroelectrica nu mai poate sa vanda sub pretul de productie", a spus Borza motivand aceasta decizie. Teoretic, cantitatea de 1,5 TWh scoasa din cosul de pe piata reglementata ar trebui sa ajunga pe OPCOM-bursa energiei.

Si Administratorul judiciar a realizat un raport, insa acesta este referitor la continuarea perioadei de observatie in procedura generala. Raportul a fost trimis Tribunalului Bucuresti. In raportul administratorului judiciar se arata ca au fost identificati in contabilitatea Hidroelectrica un numar de 850 de creditori.

Din analiza situatiei pe 5 luni rezulta ca Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 10,4 milioane de lei si un profit net de 989,7 mii lei.

Potrivit raportului, Hidroelectrica are sanse de reorganizare in conditile in care se vor reduce costurile de productie si se vor denunta contractele dezavantajoase si renegocierea celor care se mentin ca fiind necesare pentru desfasurarea activitatii curente.

Relatia cu bancile

Din totalul creditelor pentru investitii contractate in valoare de 623,3 milioane euro, s-au rambursat 100,2 milioane euro, existand un sold de 389,8 milioane de euro pana in 2021-Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Mai exista o suma netrasa de 24,9 milioane de euro din creditul Unicredit, destinat proiectului de reabilitare a 5 centrale in aval de Slatina-Olt inferior.

De asemenea, conform comunicarii BERD, creditul in valoare de 110 milioane de euro destinat finantarii proiectului de reabilitare a centralei de la Stejaru din care au fost trasi 1,7 milioane euro reprezentand comisioane de angajament, a fost suspendat, desi procedura de selectie a antreprenorului general era in faza de depunere a ofertelor finale.

Astfel, Hidroelectrica a notificat, pe de o parte, ofertantilor suspendarea procedurilor de selectie a ofertelor si, pe de alta parte, a notificat BERD suspendarea procedurii privind platile legate de comisioane si cheltuieli asimilate.

Fondurile atrase pentru finantarea activitatii curente sub forma liniilor de credit au fost contractate la o valoare de aproximativ 205,4 milioane de euro cu scadenta la 1 an.

Hidroelectrica a luat masuri pentru reducerea expunerii pe aceste linii prin inchiderea unora sau prin reducerea plafonului altora, nivelul contractat in prezent fiind de aproximativ 182,8 milioane euro, din care sunt utilizati 168,5 milioane euro.

Administratorul special va analiza in perioada imediat urmatoare posibilitatea continuarii activitatilor legate de listarea Hidroelectrica pe bursa si pe perioada insolventei.