"Hidroelectrica a tranzactionat cu succes doua pachete de energie electrica cu livrare in intervale orare de varf, ofertate pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale-OPCOM. La licitatiile celor doua pachete, oferta de 12.240 MWh fiecare, aferente perioadei 1 august-31 decembrie 2012, au participat un numar record de ofertanti, 21 la primul, respectiv 16 la cel de-al doilea", se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, preturile obtinute au fost de 255,7 lei/MWh, respectiv 256,5 lei/MWh, peste pretul mediu de pe piata care este de 220 lei/MWh. Aceste licitatii dovedesc ca vanzarea energiei hidro pe bursa este foarte avantajoasa pentru companie. Pentru comparatie, amintim ca administratorul judiciar al Hidroelectrica a anuntat, ieri, ca in urma renegocierii contractelor cu "baietii destepti" a fost incheiat un nou acord cu Electromagnetica, pretul obtinut fiind de doar 198 lei/MWh in 2012.

  • "Ofertele castigatoare sunt ale SC Repower Furnizare Romania cu 255,7 lei/MWh (plata lunii contractuale in avans), respectiv CEZ Trade Romania cu 256,5 lei/MWh (plata in avans a intregii cantitati, pe cinci luni in avans). In functie de evolutia negocierilor contractelor bilaterale si prognoza de productie a perioadei august-decembrie 2012, Hidroelectrica va oferta pe PCCB-OPCOM intreaga energie disponibila", mai precizeaza Hidroelectrica.

Preturile sunt foarte bune in conditiile in care anul trecut aceastea sunt cantitatile scoase dintr-un contract bilateral care prevedea vanzarea energiei la doar 140 lei/MWh.

Fiecare oferta prevedea vanzarea unei cantitati de 12.240 MWh la pretul minim de 189 lei/MWh, fara TVA. Cantitatile scoase la vanzare suntu mici in conditiile in care, anul trecut, Hidroelectrica a livrat catre "baietii destepti" circa 12 milioane MWh.

Contactat de HotNews, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca acestea sunt cantitatile ramase disponibile in urma denuntarii contractului cu Euro-PEC.

Pe 26 iunie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat contractul cu Euro- PEC, unul dintre "baietii destepti" din energie, astfel ca au ramas anumite cantitati disponibile. Euro-PEC primea anual circa intre 300.000 si 400.000 MWh fiind unul dintre cele mai mici contracte incheiate cu "baietii destepti". In 2012, pana la sfarsitul lunii mai, Euro-Pec a beneficiat de circa 130.000 MWh.

Potrivit unui raport pe 2011 privind activitatea Hidroelectrica, "baietii destepti" au cumparat in 2011 energie la un pret mediu de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care pe bursa energiei OPCOM, preturile au depasit 200 lei/MWh. Pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare), pretul mediu in 2011 a fost de 221 lei/MWh.

Pe 18 iulie, Hidroelectrica a denuntat inca doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT), a declarat pentru HotNews, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, livrarile de energie catre EFT vor fi oprite incepand cu 1 august. Pe de alta parte, va fi incheiat un nou acord cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh.

Din 2013, pentru Electromagnetica va fi aplicata o formula de pret care va reprezenta media ponderata a preturilor de pe Piata Zilei Urmatoare (PZU) de pe OPCOM si preturile de pe Piata Centalizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) de pe OPCOM. Pentru 2012, Electromagnetica va trebui sa plateasca si diferentele de pret pentru energia livrata incepand cu 1 ianuarie pana in prezent, a mai spus Borza.

In ceea ce priveste cantitatea, aceasta va fi redusa la 640.000 MWh, in conditiile in care anul trecut a achizitionat 891.000 MWh. Contractul expira in aprilie 2014.