Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Hidroelectrica a reusit sa tranzactioneze energie pe bursa la un pret foarte bun

Compania nationala Hidroelectrica a reusit sa vanda energie pe bursa la un pret foarte bun. La licitatie au participat un numar record de ofertanti, 37 , se arata intr-un comunicat oficial. Potrivit acestuia, preturile obtinute au fost de 255 de lei/MWh, peste pretul mediu de pe piata care este de 220 lei. Aceste licitatii dovedesc ca vanzarea energiei hidro pe bursa este foarte avantajoasa pentru companie. Pentru comparatie, amintim ca administratorul judiciar al Hidroelectrica a anuntat, miercuri ca in urma renegocierii contractelor cu "baietii destepti" pretul obtinut pentru unul dintre cazuri fiind de doar 198 lei/MWh.

Preţurile petrolului cresc cu peste 2 dolari. Care este motivul

Preţurile petrolului au crescut cu peste 2 dolari din cauza temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu. Ele pot perturba livrările de ţiţei, care reprezintă circa 30% din producţia mondială, scrie Bloomberg. Cotaţiile au urcat cu până la 2,3% după ce premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a atribuit atentatul din Bulgaria asupra unui autocar cu turişti israelieni organizaţiei libaneze Hezbollah, susţinută de Iran. În Siria, forţele guvernamentale au atacat rebeii din Damasc, după o explozie care a ucis mai mulţi oficiali. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a ajuns la 107 dolari pe baril, iar pe piata americana costul este de 91 de dolari pe baril.

Factura energetica a Frantei a ajuns la un nivel maxim istoric, 61,4 mld. euro in 2011, de patru ori mai mare decat in urma cu 20 de ani

Factura energetica a Frantei a ajuns la un nivel maxim istoric de 61,4 miliarde de euro anul trecut. Este de patru ori mai mare decat in urma cu 20 de ani, conform unui raport al Ministerului de Ecologie de la Paris. Doar aceasta a reprezentat 88% din deficitul comercial al Frantei, a subliniat Comisariatul general al Dezvoltarii Durabile in "Bilantul energetic pentru 2011". Precedentul record a fost atins in 2008, un an de varf pentru pretul petrolului. Rusia a fost anul trecut primul furnizor de petrol al Frantei, cu o pondere de 15% din totalul importurilor de titei.

Ce masini noi s-au vandut cel mai bine in Europa in prima jumatate a anului

Pe piata auto europeana Volkswagen Golf a ramas de departe cel mai vandut model de masina. In top zece doar doua modele au inregistrat o crestere a vanzarilor, Ford Fiesta si Volkswagen Polo, restul scazand chiar si cu 20%. Vanzarile de masini noi au scazut cu 7% in Europa, iar modele de volum precum Renaul Clio sau opel Astra au avut scaderi de trei ori peste media pietei, arata cele mai noi date ale companiei de cercetare JATO.