Guvernul infiinteaza in acest moment un grup de lucru interministerial care sa analizeze posibilitatea explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania, a anuntat Daniel Chitoiu, ministrul economiei. Potrivit acestuia, infiintarea grupului de lucru "este in derulare", fiecare minister urmand sa-si desemneze specialistii. Reprezentantii grupului vor purta discutii cu specialistii din domeniu, dupa care va avea loc o consultare publica. "Investitorii americani spun ca viitorul va fi exploatarea gazelor de sist, pentru ca pretul lor reprezinta o treime din pretul energiei".

Chitoiu a mai spus ca doar dupa analize si studii, atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivelul societatilor specializate din SUA, va avea loc o consultare si o informare publica privind avantajele si dezavantajele utilizarii gazelor de sist.

Actualul Guvern a instaurat un moratoriu asupra exploatarii gazelor de sist din cauza riscurilor pentru mediul inconjurator.

Metoda de extractie, fracturarea hidraulica, consta in injectarea la presiuni inalte in roci a unor cantitati enorme de apa si aditivi chimici si nisip, care risca sa polueze panza freatica si sa afecteze solul, favorizand astfel producerea de cutremure de pamant.

Acest moratoriu a afectat in special operatiunile din Romania ale grupului american Chevron, care dispune de patru perimetre de exploatare in estul si sud-estul tarii si care previziona inceputul forarii in al doilea semestru al anului 2012.

Mai multe alte companii, care au obtinut perimetre de exploatare in Romania, intentioneaza sa lanseze astfel de operatiuni.