Preturile carburantilor in Franta vor scadea cu " aproximativ 6 eurocenti" pe litru, sarcina fiind suportata in mod egal de stat si companii, a anuntat marti ministrul Economiei si Finantelor, Pierre Moscovici, citat de AFP.

Fiecare parte va suporta 3 centi.

Aceasta masura "va fi implementata pentru trei luni", inainte de a "aplica un mecanism mai durabil", a explicat ministrul in cadrul unei intalniri cu reprezentantii industriei.

"Aceasta decizie se va aplica in termen de 24 de ore si, prin urmare, preturile la pompa vor scadea", a adaugat ministrul, precizand ca acest lucru ar reprezenta pentru stat un efort financiar de aproximativ 300 milioane de euro.

Guvernul francez a optat pentru o reducere "modesta" si "provizorie" a taxelor asupra carburantilor in intentia de a lupta impotriva unei cresteri a preturilor la pompa, o solutie costisitoare pentru stat, insa mai simpla fata propunerea initiala de blocare a pretului, sustinuta de Francois Hollande.

Aceasta propunere de campanie a candidatului socialist Hollande, considerata demagogica de catre cei de dreapta, a fost pusa intre paranteze dupa alegerea acestuia din cauza unui reflux temporar al pretului petrolului.

Guvernul a obtinut din partea companiilor din sector un semn de bunavointa pentru a lupta contra majorarii preturilor carburantilor, dupa ce acesta s-a angajat sa diminueze cu cativa centi taxele pe benzina si motorina.

Va fi sarcina "fiecarui operator sa anunte cat de departe poate merge", a spus marti presedintele Uniunii franceze a industriei petroliere, Jean-Louis Schilansky, confirmand ca diminuarea preturilor se va face "imediat".

O scadere foarte puternica a taxelor risca sa fie foarte costisitoare pentru statul francez, reducand veniturile fiscale intr-un moment in care acesta din urma este angajat intr-un efort fara precedent de reducere a deficitelor.