Hidroelectrica a denuntat contractul incheiat cu termocentrala Paroseni in iulie 2008, a anuntat Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Remus Borza, partener in firma Euro Insol, a afirmat astazi intr-o intalnire online cu cititorii HotNews ca va denunta un "contract de intrajutorare cu un producator termo in care Hidroelectrica a achizitionat 1 MW la 234 lei si il revindea la 86 lei pe piata reglementata, respectiv 130 lei pe piata contractelor bilaterale". Borza a precizat ca in perioada 2009-2011, din diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de revanzare, Hidroelectrica a pierdut 253 milioane lei.

Potrivit deciziei Euro Insol, Hidroelectrica a achizitioant in perioada 2009-2011 cantitatea de 2,3 milioane MWh.

Contractul a fost incheiat pe o perioada de 10 ani incepand cu 1 ianuarie 2009 pentru preluarea de catre Hidroelectrica a energiei electrice produse de Paroseni.

"Mentinerea contractului (...)nu se justifica atat prin raportare la scopul avut in vedere la momentul semnarii, respectiv sustinerea financiara indirecta a Electrocentrale Paroseni in detrimentul propriilor indicatori economici, cat, mai ales, in conditiile deschiderii procedurii insolventei impotriva Hidroelevtrica. Diferenta dintre valoarea pretului mediu de achizitie al energiei de la Electrocentrale Paroseni si pretul mediu anual de vanzare a energiei contractate de catre Hidroelectrica pe piata reglementata si pe piata concurentiala se materializeaza intr-o pierdere pentru Hidroelectrica pe perioada 2009-2011 de 253.681.758 lei", se arata in decizia administratorului judiciar.

  • Din informatiile HotNews.ro, acest contract a fost semnat in iulie 2008, in baza unui ordin al fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian. Trebuie precizat ca nu este singurul contract de acest fel incheiat de Hidroelectrica. Un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva, sub mandatul lui Adriean Videanu.