Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, avocatul Remus Borza, a denuntat joi si contractul de cumparare a energiei electrice produse la Electrocentrale Deva, informeaza Hidroelectrica. Este un contract care a generat pierderi de 108.890.736 lei in perioada 2009-2011. Este al doilea mare contract de cumparare de energie electrica denuntat de catre administratorul judiciar, dupa cel cu Electrocentrale Paroseni, din cauza caruia Hidroelectrica a iregistrat pierderi de peste 253 milioane de lei in ultimii trei ani.

„Raportul EURO INSOL privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a Hidroelectrica depus la Tribunalul Bucuresti” mentioneaza ca derularea acestor contracte de intrajutorare, incheiate cu scopul declarat de a acoperi riscurile de penalizare a Hidroelectrica, pentru nelivrarea cantitatilor contractate cu clientii ei, s-a dovedit a fi, mai degraba, „o forma de ajutor acordata exclusiv respectivilor producatori, in dauna intereselor economice ale Hidroelectrica”.'

La fel ca in cazul contractului cu Paroseni, si cel cu Electrocentrale Deva a fost incheiat pe o perioada de 10 ani. Potrivit contractului care a fost incheiat in iunie 2009, Hidroelectrica trebuia sa cumpare energie la o putere medie de 150 MW suplimentar fata de cantitatea livrata pe piata reglementata astfel incat sa fie evitat falimentul Electrocentrale Deva.

Hidroelectrica a denuntat miercuri contractul incheiat cu termocentrala Paroseni.

Contractul cu Electrocentrale Paroseni a fost semnat in iulie 2008, in timpul mandatului fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian, iar cel cu Electrocentrale Deva, sub mandatul lui Adriean Videanu.