​Variantele complete ale calendarelor privind liberalizarea preturilor la energia electrica si gaze naturale vor fi publicate in cursul lunii septembrie, se arata in draft-ul scrisorii de intentie catre FMI obtinut de HotNews.ro. Aceste variante vor fi publicate pe site-urile tuturor institutiilor din domeniu, urmand ca eliminarea treptata a preturilor reglementate la energia electrica sa inceapa in luna septembrie, iar la gaze naturale in decembrie 2012. In document se mai arata ca actuala bursa a energiei-OPCOM va incepe testarea unei platforme pe gaze in luna decembrie, urmand ca tranzactionarile efective sa demareze in martie 2013. Din momentul in care platforma pe gaze va fi in functiune, toate contractele bilaterale de pe piata nereglementata vor fi trazactionate prin OPCOM.

Potrivit documentului, vor fi facute rapoarte trimestriale referitoare la progresele inregistrate in aplicarea calendarelor de liberalizare incepand cu octombrie 2012.

Pana pe 15 septembrie, preturile la gaze vor creste cu 10% pentru consumatorii industriali si cu 5% pentru consumatorii casnici. Aceasta este o masura care vizeaza o aliniere mai buna a tarifelor la gaze in raport cu costurile efective de aprovizionare si distributie. Aceasta aliniere este necesara deoarece, in ultimii ani, ANRE nu a pus complet in aplicare reglemetarile privind distributia gazelor, fapt care a generat o intarziere in ajustarile de preturi, se mai arata in draft-ul scrisorii de intentie.

Vor fi luate o serie de masuri pentru consolidarea OPCOM ca platforma de tranzactionare. Un grup de lucru format din reprezentantii OPCOM si marii consumatori de energie electrica au elaborat un nou instrument de tranzactionare. De asemenea, in colaborare cu reprezentanti din industria gazelor a fost proiectat o platforma de tranzactionare a gazelor. OPCOM intentioneaza sa inceapa testarea aceastei noi platforme in luna decembrie 2012, urmand ca tranzactionarile efective sa demareze in martie 2013. Toate noile contracte bilaterale ale companiilor de stat se vor face in mod transparent prin OPCOM (energia electrica) si prin alte proceduri competitive (gaze). In plus, contractele vor fi publicate. Din momentul in care platforma pe gaze va fi in functiune, toate contractele bilaterale nereglementate vor fi tranzactionate prin OPCOM.

Un comitet interministerial condus de Ministerul Finantelor pregateste, in consultare cu reprezentantii din domeniul petrolului, gazelor si energiei electrice, un pachet de masuri fiscale, de redevente si de reglementare in aceste sectoare. Una dintre masuri vizeaza introducerea din ianuarie 2013 a unei taxe pe veniturile extraordinare pe care le vor obtine companiile in urma liberalizarii preturilor la energia electrica si gaze naturale. Fondurile obtinute vor finanta masurile de protejare a consumatorilor vulnerabili care vor fi afectati de impactul ajustarilor. O alta masura se refera la un nou sistem de impozitare si reglementare in domeniul gazelor si petrolului pentru perioada 2015-2024. Noul sistem de impozitare si reglementare va fi pregatit pana la sfarsitul anului in curs.

In domeniul gazelor, vor fi luate masurile necesare in vederea ridicarii restrictiilor referitoare la exporturi.

In document se mai precizeaza ca Legea privind functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va fi promulgata pana la sfarsitul lunii septembrie.