Uniunea Europeana a declansat joi lupta impotriva producatorilor chinezi de panouri solare, deschizand o ancheta asupra practicilor comerciale ale acestora are ar putea conduce la masuri de retorsiune si care risca sa anime un conflict cu mize economice majore, scrie AFP.

Ignorand apelurile de a rezolva conflictul pe alte cai, Comisia Europeana a anuntat deschiderea unei anchete antidumping privind importurile chinezesti de panouri solare.

Beijingul a acuzat imediat aceasta decizie. "Comisia Europeana a decis sa lanseze o ancheta antidumping in ciuda apelurilor repetate ale Chinei de a rezolva diferendul asupra produselor fotovoltaice prin consultare si cooperare. China regreta deschis", a declarat ministerul chinez al Comertului, intr-un comunicat.

Bruxellesul a actionat in urma plangerilor depuse de 20 de societati europene din industria solara, reunite in cadrul EU ProSun.

Aceasta grupare reproseaza Beijingului ca acorda imprumuturi importante si ca adopta masuri de protectie in favoarea rivalilor chinezi, permitandu-le sa-si vanda produsele la un pret inferior costului de productie.

"Aceasta inseamna ca intreprinderile chinezesti din sectorul solar sufera pierderi enorme, dar nu intra in faliment deoarece pierderile lor sunt compensate de statul chinez", a sustinut Milan Nitzschke, care conduce grupul EU Pro Sun.

"Aproximativ 20 de producatori europeni au fost deja nevoiti sa-si opreasca activitatea doar in 2012", a continuat acesta, acuzand China ca distruge industria solara europeana.

Un mesaj ascultat de Bruxelles, cu atat mai mult cu cat mizele economice ale industriei solare sunt importante.

Plangerea primita este "cea mai importanta in materie de dumping", tinand cont de valoarea importurilor avute in vedere, precizeaza Bruxellesul. China a exportat in UE panouri solare si componente in valoare de 21 de miliarde de euro in 2011. Producatorii chinezi subliniaza insa ca au importat din Europa materii prime si echipamente de 7,5 miliarde euro.

Daca acuzatiile de dumping se adeveresc, Bruxellesul va putea impune masuri restrictive timp de cinci ani.

Ancheta va dura 15 luni, chiar daca este posibila impunerea unor mecanisme de aparare comerciala dupa noua luni. O decizie va fi luata cel tarziu in 5 decembrie 2013.

O sanctiune ar avea consecinte aspre pentru industria chinezeasca, cu atat mai mult cu cat Statele Unite au introdus dela in mai taze mari pentru importurile de produse solare din aceasta tara.

Potrivit unui clasament al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), sapte dintre principalii zece producatori mondiali de module fotovoltaice sunt din China. Germania, pionier al acesti industrii, este cea mai afectata de concurenta din China si producatorii sai intra in faliment unul dupa altul.