Crearea unei comisii insarcinate cu studierea conditiilor pentru o exploatare experimentala a gazelor de sist ar putea fi anuntata in cadrul unei conferinte de mediu, informeaza cotidianul francez Le Figaro.

La conferinta de mediu, care ar trebui sa fie deschisa de Francois Hollande in prezenta mai multor ministri pentru a lansa tranzitia energetica, este de asteptat sa fie discutate mai multe subiecte sensibile. Mai ales problema exploziva a gazelor de sist, insa si cea a energiei nucleare.

Potrivit unui participant la conferinta, guvernul ar fi dispus sa deschida intr-o oarecare masura usa explorarii gazelor de sist in Franta.

Reamintim ca singura tehnica in prezent disponibila - utilizata la scara larga in SUA pentru extragerea acestor rezerve de gaz - este fracturarea hidraulica, care a fost interzisa sub guvernul Fillon, printr-o lege votata in iulie 2011 "din motive electorale", spre dezamagirea industriasilor, cei care doreau sa verifice daca exista sau nu in sudul Frantei mai multe zeci de miliarde de metri cubi de gaze naturale. La inceputul acestei veri, ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a lasat sa se inteleaga ca problema merita sa fie examinata.

Francois Hollande nu a spus nimic despre acest lucru in timpul campaniei prezidentiale. De asemenea, guvernul, fiind constient de ostilitatea puternica ce ar fi stranita de aceasta decizie, ar putea oferi o garantie companiei Total si altor industriasi prin crearea unei comisii care ar reuni toate partile interesate.

Aceasta ar fi responsabila de definirea conditiilor pentru o explorare experimentala a rezervelor de gaz din subsolul Frantei.

Pe de alta parte, miercuri dimineata, ministrul francez al Ecologiei, Delphina Batho, a negat informatiile, declarand pentru AFP ca sunt "speculatii imaginare, fara niciun fundament".

In ceea ce priveste energia nucleara, Delphine Batho a declarat ca va inchide centrala nucleara de la Fessenheim "cat mai curand posibil". Mai multe surse se asteapta ca guvernul actual sa prezinte, cu ocazia conferintei de vineri, un calendar mai precis al hotararilor vis-a-vis de centralele mai vechi ale companiei EDF.

Un alt semnal trimis catre ecologisti si alti actori in domeniul energiei din surse regenerabile, conferinta ar putea fi ocazia pentru a anuta cel de-al doilea apel pentru ofertele referitoare la construirea turbinelor eoliene in largul coastelor franceze.

Cea mai mare partea a participantilor (angajatori, sindicate, activisti pentru mediu, parlamentari) au fost invitati la cinci mese rotunde (tranzitia energetica, biodiversitatea, fiscalitatea verde, sanatatea mediului, guvernanta) vineri si sambata si nu se asteapta sa faca anunturi precise.

Formal, Hollande ar trebui sa lanseze doar proiecte.

"Pentru moment nimic nu este batut in cuie, a subliniat un participant, temele sunt cunoscute, insa anunturile concrete sunt in continuare in discutii. Cu toate acestea, nu ar fi placut ca o intalnire de aceasta importanta sa se incheie fara a anunta cateva masuri, chiar si modeste", a subliniat un alt participant. Raspunsul va fi aflat in weekend.