Autoritatile japoneze au anuntat ca intentioneaza sa renunte la utilizarea energiei nucleare pana in 2030, marcand o schimbare majora de la obiectivele energetice stabilite inaintea dezastrului de la Fukushima din 2011, potrivit carora Japonia urma sa creasca ponderea energiei atomice la mai mult de jumatate din rezerva de electricitate, relateaza AFP.

Japonia se alatura altfel unor tari precum Germania si Elvetia, care au ales sa intoarca spatele energiei atomice dupa accidentul nuclear de anul trecut de la centrala Fukushima Daiichi, cea mai grava criza nucleara inregsitrata dupa cea de la Cerobal din 1986. Japonia a fost al treilea utilizator, ca marime, de energie atomica inainte de dezastru.

Pentru a suplini necesarul energetic, Japonia isi propune sa tripleze ponderea energiei obtinute din surse regenerabile pana la 30% din total, dar va ramane, in viitorul apropiat, un importator de top de petrol, carbune si gaze naturale.

Guvernul condus de Yoshihiko Noda a fost supus unui lobby intens din partea industriei pentru a mentine energia atomica fiind insa nevoit sa raspunda si procuparilor aliatului sau principal, Statele Unite ale Americii.

"Aceasta este o strategie pentru a crea un viitor nou", se arata intr-o declaratie data publicitatii dupa luarea deciziei.

48 din cele 50 de reactoare nucleare ale Jaoniei sunt inchise la ora actuala pentru verificari de siguranta. Guvernul intentioneaza sa permita repornirea unitatilor in cazul in care in care acestea sunt declarate sigure de catre o noua autoritate de reglementare atomica.

Miscarea anti-nucleara, care a luat avant in Japonia in ultima perioada, sustinatorii cerand incetarea imediata a utilizarii energiei atomice, se va opune oricarei propuneri de restartare a reactoarelor nucleare.

Abandonarea energiei nucleare inseamna Japonia ar trebui sa ramana cel mai mare importator mondial de gaze naturale lichefiate, si al treilea cumparator de petrol.

Guvernul a estimat saptamana trecuta ca va trebui sa cheltuiasca anual cu circa 3,1 trilioane de yeni (40,03 miliarde de dolari) mai mult pe importurile de combustibili in cazul in care abandoneaza imediat energia nucleara.