Arabia Saudita urmareste o reducere a preturilor petrolului, majoritatea statelor din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) dorind cursuri ale petrolului de aproximativ 100 dolari pe baril, informeaza presa internationala, citand o sursa din zona Golfului.

Arabia Saudita produce in jur de 10 milioane de barili de petrol pe zi si alte state din cadrul OPEC isi vor creste productia in urmatoarele luni.

Sursa citata a spus reporterilor ca piata petrolului este echilibrata, neexistand un deficit de oferta.

In ultimele trei luni preturile petrolului au crescut cu aproape 30% pe fondul incertitudinilor privind securitatea din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord. De asemenea, masurile de relansare monetara luate in tari consumatoare ca SUA sau China au contribuit la majorarea preturilor materiilor prime.

"Am dori sa vedem o scadere a pretului si lucram pentru a-l scadea", a spus sursa.

Potrivit Reuters, aceasta a adaugat si faptul ca "pretul, in prezent, consideram ca este ridicat si ca nu este sustinut de fundamente intru totul. Este doar speculatie si geopolitica".

"Majoritatea tarilor OPEC prefera un pret de 100 de dolari, inclusiv Arabia Saudita", a precizat el, adaugand ca 100 dolari este acum pretul ideal pentru majoritatea tarilor OPEC", cu exceptia uneia sau doua tari.