Guvernul intentioneaza sa modifice noua Lege a energiei si gazelor naturale (n.red. Legea 123/2012), "astfel incat sa avem claritate si celeritate privind contractarea si finantarea" proiectelor de energie regenerabila, a declarat Rovana Plumb, ministrul mediului, cu ocazia unei conferinte organizate de Mediafax. Potrivit acesteia este vorba de modificarea printr-o ordonanta de urgenta a doua articole de lege.

Rovana Plumb a spus ca vor fi modificate articolul 23 si 28. Articolul 23 prevede ca in vederea functionarii pietei concurentiale, tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu. Articolul 28 se refera la obligatiile producatorului de energie electrica. O prevedere care ar urma sa fie modificata arata ca in cazul unitatilor dispecerizabile, producatorii trebuie sa oferteze intreaga putere electrica disponibila pe piata de echilibrare, definita conform reglementarilor emise de autoritatea competenta. O alta prevedere este ca producatorul trebuie sa sa oferteze public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila.

Prezent la conferinta, Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului a spus ca producatorii au atras atentia asupra faptului ca acestea sunt prevederi care limiteaza accesul la finantare pentru proiectele energetice. De aceea, ar fi necesara "formularea unor exceptii pentru acele tranzactii".

Nimeni dintre cei prezenti la conferinta nu a putut sa precizeze care vor fi noile prevederi. Cert este ca va fi o modificare astfel incat companiile sa poata sa faca tranzactii fara sa fie obligate sa mearga pe bursa OPCOM. Remus Cernea, consilier al primului-ministru, a spus ca textul final al proiectului de OUG urmeaza sa fie dat publicitatii intr-o saptamana-doua. Cernea a spus ca este o chestiune de ultima, urmand ca mai multe detalii sa fie oferite in perioada urmatoare.