Compania petroliera British Petroleum (BP) a anuntat luni ca a vandut companiei Rosneft participarea sa de 50% in firma TNK-BP, cu sediul in Rusia, pentru suma de 26 miliarde dolari, din care 17.1 miliarde de dolari numerar si 12,84% din actiunile grupului de stat rus, relateaza AFP. Totodata, Rosneft va cumpara, contra sumei de 28 miliarde dolari, si cealalta jumatate a TBK-BP de la consortiul AAR, relateaza BBC.

Potrivit intelegerii, BP va achizitiona, in timp, pana la 19,75% din actiunile Rosneft. Astfel, BP ar deveni al doilea actionar ca marima al Rosneft, primul fiind guvernul rus, revenindu-i doua locuri in Consililul de Administratie al companiei, scrie Financial Times.

BP anuntase in decursul zilei de luni ca se afla in negocieri cu BP ventru vanzarea participarii in TNK-BP. "Nu s-a ajuns, deocamdata, la nicio intelegere" in acest stadiu al discutiilor, a precizat BP intr-o scurta declaratie de presa.

Fondata in 2003 de catre BP si consortiul detinut de 4 oligarhi rusi, Alfa-Access-Renova (AAR), TNK-BP a avut numeroase probleme de natura politica, manageriala si birocratica de-a lungul anilor. Compania a fost afectat de un litigiu intre actionari care a urmat semnarii, in ianuarie 2011, a unei aliante intre BP si Rosneft pentru explorarea regiunii arctice, plan care a esuat in cele din urma din cauza opozitiei AAR.

In prezent, TNK-BP este a doua cea mai mare companie petroliera din Rusia, acoperind 19% din intreaga productie. Totodata, TNK-BP reprezinta un sfert din productia globala a BP si a avut incasari de peste 18 miliarde de dolari de la inceputurile sale. Ca urmare a problemelor cu partenerii, grupul britanic a anuntat inca in iunie ca intentioneaza sa isi vanda partea din grupul petrolier.

Intelegerea cu Rosneft le permite britanicilor de la BP sa iasa avantajos dintr-o afacerea care a ajuns sa paralizeze compania in Rusia si care a devenit a doua cea mai mare problema a britanicilor, dupa explozia platformei Deepwater Horizon din aprilie 2010, scrie AFP.

Rosneft ar fi oferit joi peste 25 de miliarde dolari pentru cele 50% din TNK-BP. Britanicii ar urma sa primeasca o parte in numerar si o parte in actiuni Rosneft, precum si un loc sau doua in Consiliul de Administratie.

Potrivit Wall Street Journal, pretul de vanzare este intre 26.6 si 28 de miliarde de dolari, suma ce le-ar aduce britanicilor o participare de aproape 20% in Rosneft. Au avut loc deja discutii intre presedintele Vladimir Putin si liderii de BP si Rosneft.

Cele doua grupuri au cooperat in trecut iar BP detine deja o participare de 1,3% in Rosneft. In urma vanzarii, BP va avea oportunitatea de a obtine acces la mult ravnitele campuri de petrol din zona arctica, Siberia de est si Yamal, in timp ce Rosneft va obtine expertiza tehnologica de care are nevoie.

Potrivit unei analize Stratfor de vineri, prin achizitionarea partii detinute de Alfa-Access-Renova, pe langa cea BP, Rosneft ar deveni cea mai mare mare companie petroliera tranzactionata in piata (mai mare decat ExxonMobil). In plus, i-ar oferi o cota de piata de 44% din productia de petrol din Rusia, ceea ce i-a facut pe multi oficiali de la Kremlin sa acuza firma ca incearca sa obtina monopolul.

O astfel de miscare ar permite Kremlinului sa mareasca controlul asupra sectorului energetic rusesc si sa foloseasca petrolul drept unealta politica, asa cum a facut cu gazele naturale in trecut, sustin analistii Stratfor.

Actiunile BP au inregistrat luni, inaintea anuntuluid e vanzare, o scaderea usoara de 0.54% pe bursa londoneza.