Companiile energetice din China sunt interesate sa investeasca in Romania, in proiecte precum realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sau hidrecentrala Tarnita-Lapustesti, sustine secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu. Potrivit acestuia, compania China Guodian si-a manifestat interesul sa investeasca circa 700 de milioane de dolari in realizarea unui grup energetic de 400 MW la Mintia, in cadrul Complexului Energeticc Hunedoara si intr-un grup de 250 - 300 MW la Drobeta Turnu Severin.

O alta companie, China Coal Group, intentioneaza sa investeasca circa 30 milioane de dolari in modernizarea exploatarilor de la Compania Energetica Hunedoara, pentru extragerea a 4 milioane tone huila energetica anual.

Pentru aceste proiecte urmeaza sa fie realizate studii de fezabilitate. Potrivit secretarului de stat, investitia pentru un MW instalat este, in medie, de un milion de dolari.

Alta companie, China Guangdong Nuclear Power Group, ar dori sa asigure 40% din investitia pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Aceasta in conditiile in care un studiu de fezabilitate realizat de Ernst&Young estimeaza costuri de circa 6,4 miliarde de euro pentru constructia celor doua reactoare.

Rodin Traicu a vorbit si despre China Huadian Engineering Co., castigatoarea licitatiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari. Aceasta urmeaza sa investeasca peste 1 miliard de dolari la complexul energetic Rovinari.