Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a anuntat oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda, miercuri, la ora ora 11:30. Unitatea a fost oprita automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei, mai arata Nuclearelectrica.

Potrivit companiei, unitatea este mentinuta in stare oprita sigura cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmand a fi repornita dupa intelegerea exacta a cauzelor evenimentului. "Resincronizarea centralei se preconizeaza a se realiza in cursul diminetii zilei de vineri. Acest eveniment nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator", precizeaza Nuclearelectrica.

In luna iunie, si unitatea 1 a fost oprita neplanificat, atunci cauza fiind depistarea unor vibratii la generatorul electric.

UPDATE Oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda nu a afectat siguranta populatiei si a mediului inconjurator, precizeaza Ministerul Mediului intr-un comunicat de presa.

"In urma informatiilor survenite de la Agentia Nationala de Protectia Mediului, statiile automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite in aer nu indica cresteri ale valorilor, iar rezultatele masuratorilor se incadreaza in valorile fondului natural. Monitorizarea de catre statiile automate se realizeaza permanent, 24 de ore din 24, iar in acest caz nu au fost inregistrate depasiri. Oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator, iar cauzele care au putut genera aceasta oprire, vor face obiectul unei analize amanuntite. Se va monitoriza in continuare, asa cum se procedeaza, iar orice depasire a valorilor vor fi comunicate si analizate impreuna cu Garda Nationala de Mediu", precizeaza Ministerul Mediului.