Oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda a provocat o oarecare agitatie in sistemul energetic national, au declarat pentru HotNews surse din piata. In mod normal, energia produsa de reactorul 2 ar fi trebuit suplinita de centrala Petrom de la Brazi, insa si aceasta inregistreaza anumite probleme. In aceasta situatie, a intrat puternic Hidroelectrica pe piata cu 3.000 MW, apeland la rezervele de apa din lacurile de acumulare. In ceea ce priveste centrala Petrom, ar fi fost inregistrate anumite defectiuni la o statie de transformare a Transelectrica, fapt care a dus la inchiderea unitatii Brazi Vest. Contactat de HotNews, Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, a afirmat ca la Petrom se fac lucrari inca de acum o saptamana, urmand ca maine sa fie inchisa intreaga centrala.

Lohan sustine ca sunt anumite defectiuni la un element din cadrul centralei. Perioada in care va fi inchisa este 9-13 noiembrie. Inchiderea centralei Petrom era planificata.

In toata aceasta perioada au fost pornite unitati de la alte centrale electrice: unitatile 3,4 si 5 de la Iernut, unitatea 6 de la Mintia si unitatea 1 de la Turceni.

  • Totodata, in ciuda problemelor pe care le are cu seceta, Hidroelectrica a apelat la rezervele de apa din lacurile de acumulare. "Acesta este rolul companiei Hidroelectrica: sa intre atunci cand este nevoie", a spus Lohan. Potrivit acestuia, vor scadea rezervele din lacuri insa nu in mod semnificativ, astfel incat sa fie afectat programul de iarna. Lohan precizeaza ca nu este o situatie critica in sistemul energetic deoarece "noi suntem pregatiti 100%".

UPDATE 3 In urma pornirii unitatilor de la centralele Iernut, Mintia si Turceni se va inregistra o usoara crestere a consumului de gaze, au afirmat surse din Transgaz.

UPDATE 2 Pentru perioada 9-13 noiembrie 2012, Petrom a planificat oprirea programata a centralei de la Brazi, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta de rutina. Aceste activitati vizeaza pregatirea centralei pentru perioada sezonului rece, informeaza Petrom. "In vederea minimizarii impactului asupra alimentarii cu electricitate, lucrarile au fost planificate pentru sfarsitul saptamanii, avand in vedere consumul energetic redus specific acestei perioade. In plus, compania se va concentra asupra reducerii perioadei de mentenanta, astfel incat centrala sa poata fi repornita in data de 12 noiembrie. Oprirea programata a centralei se va desfasura cu respectarea procedurilor specifice in vigoare, respectiv cu informarea prealabila a Dispecerului Energetic National si obtinerea aprobarilor necesare", precizeaza Petrom.

UPDATE 1 Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews ca, in acest moment, gradul de umplere a lacurilor de acumulare este intre 54 si 70%. Teoretic, ar trebui sa se intre in sezonul rece cu un grad de umplere de 70%. "Dar daca dispecerul SEN ne cere, trebuie sa umplem deficitul de energie chiar daca am avea si 30% grad de umplere", a precizat Borza. Acesta sustine ca productia suplimentara din aceste zile nu va afecta rezervele din lacurile de acumulare. In aceasta perioada, cantitatea suplimentara cu care iese Hidroelectrica pe piata este intre 8 si 12 GW pe zi.

In aceste zile, cea mai afectata companie este Nuclearelectrica. Motivul: cresterea preturilor pe OPCOM-bursa energiei. Chiar daca si-a inchis o unitate, Nuclearelectrica trebuie sa-si onoreze contractele si in acest sens cumpara energie de pe OPCOM. Vanzatorii speculeaza momentul, iesind pe bursa cu preturi mai mari.

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a anuntat miercuri oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda, miercuri, la ora ora 11:30. Unitatea a fost oprita automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei.

Potrivit companiei, unitatea este mentinuta in stare oprita sigura cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmand a fi repornita dupa intelegerea exacta a cauzelor evenimentului. "Resincronizarea centralei se preconizeaza a se realiza in cursul diminetii zilei de vineri. Acest eveniment nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator", precizeaza Nuclearelectrica.

In luna iunie, si unitatea 1 a fost oprita neplanificat, atunci cauza fiind depistarea unor vibratii la generatorul electric.