Statele Unite ale Americii vor deveni primul producator de petrol al planetei in jurul anului 2020 si un exportator net de aur negru in 2030, o bulversare a peisajului energetic provocata de explozia hidrocarburilor neconventionale, afirma luni Agentia Internationala de Energie, citata de AFP.

Rutele majore de comert cu combustibil lichid in 2035Foto: Agentia Internationala de Energie

"Dezvoltarile in energie din Statele Unite sunt profunde si efectele lor se vor face resimtite mult dincolo de America de Nord si sectorul in sine", a prognosticat AIE, care regrupeaza marile tari consumatoare de energie (Europa, Statele Unite, Japonia), in ultima editie a World Energy Outlook, studiul prospectiv anual al organizatiei.

"In jurului anului 2020, Statele Unite vor deveni primul producator mondial de petrol", prezice AIE.

Aceasta revolutie va readuce situatia la inceputul industriei petroliere. Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana la jumatatea secolului XX, Statele Unite au fost principalul producator de aur negru din lume, ceea ce a sustinut dezvoltarea industriala, economica si strategica a tarii. Statele Unite au devenit in aceasta perioada de timp prima putere mondiala.

AIE isi bazeaza predictia pe explozia productiei de hidrocarburi neconventionale, respectiv a gazelor si petrolului de sist, precum si rezervele de "tight oil", care au fost mult timp considerate prea costisitoare si dificil de extras.

"Relansarea recenta a productiei americane de petrol si de gaze, generata de boomul tehnologic care permite extragerea" acestor resurse neconventionale, precum fracturarea hidraulica, supusa in prezent unui moratoriu in Romania, din cauza presupusului risc pentru mediul inconjurator, au "transformat intr-un ritm sustinut rolul Americii de Nord" pe esichierul mondial, argumenteaza agentia.

Cifrele par sa confirme predictiile AIE: de la inceputul anului, Statele Unite au extras aproximativ 6,2 milioane de barili de petrol pe zi, fata de 5 milioane in 2008, respectiv o crestere de 24%, potrivit statisticilor departamentului american al Energiei.

AIE anticipeaza ca acest avans al productiei americane, alaturi de masurile pentru reducerea consumului vehiculelor, "va face sa cada progresiv importurile petroliere ale tarii, pana la momentul in care American de Nord va deveni un exportator net de petrol, in jurul anului 2030".

Ca rezultat, Graalul "independentei energetice", un obiectiv considerat mult timp drept intangibil, devine o posibilitate apropiata pentru Statele Unite.

Tara, care importa in prezent circa 20% din nevoile sale de energie, "va deveni practic auto-suficienta in termeni neti, o rasturnare spectaculoasa a tendintei predominante in majoritatea tarilor importatoare", spune AIE.

O astfel de rasturnare va avea consecinte imense. Ea va redesena harta comertului petrolier mondial, recentrata asupra Asiei si, o data cu ea, o mare parte a echilibrelor si dezechilibrelor strategice actuale.