Economistul sef al Agentiei Internationale a Energiei (AIE) Fatih Birol a apreciat luni ca este posibila exploatarea "sigura" a gazelor de sist prin intermediul unir mari investitii tehnologice, intr-un interviu publicat luni de Le Monde si citat de AFP.

"Cred ca este posibila exploatarea sigura a gazului de sist cu conditia fixarii unui cadru de reglementare foarte strict pentru firme, care vor trebui sa faca investitii tehnologice importante. Dar miza merita, deoarece beneficiile din aceasta resursa pot fi foarte ridicate", a declarat Birol.

El s-a intrebat, in acest context, care sunt obiectivele Frantei in materie de energie, in conditiile in care guvernul din aceasta tara a inchis usa exploatarii gazelor de sist confirmand interdictia fracturarii hidraulice, singura tehnologie care permite extragerea acestor resurse. In Romania, guvernul a impus un moratoriu asupra explorarii si exploatarii gazelor de sist.

"Respect decizia guvernului francez. Dar trebuiesc masurate consecintele. Franta isi reduce cota de nuclear, interzice gazele de sist si vrea sa limiteze puternic emisiile de CO2. Sunt compatibile aceste trei elemente? Nu sunt sigur", a spus acesta.

Guvernul francez a respins saptamana trecuta cea mai recenta propunere din raportul Gallois privind competitivitatea Frantei, si care recomanda permiterea exploatarii gazelor de sist.