Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un memorandum care prelungeste acordul de investitii privind realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dupa 1 ianuarie 2013, pentru a atrage noi investitori, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu. Memorandumul mai prevede posibilitatea ca Nuclearelectrica sa rascumpere actiunile detinute de ceilalti doi actionari de la compania de proiect EnergoNuclear. Rascumpararea va avea loc in cazul in care Nuclearelectrica nu va ajunge la vreo intelegere cu cei doi actionari, ENEL si Arcelor Mittal, asupra investitiei.

  • Anul trecut, dupa retragerea altor trei investitori, GDF Suez, Iberdrola si RWE, statul roman s-a vazut pus in situatia sa cumpere toate actiunile la care au renuntat aceste companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni.

"Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor detinute de cei doi, astfel incat Energonuclear sa fie controlat de Societate Nationala Nuclearelectrica", a spus Zaharescu.

Surse din Ministerul Economiei au afirmat pentru HotNews ca este prelungit actualul acord, in forma in care exista acum, deoarece ar fi expirat automat la 31 decembrie 2012, termen final pentru adoptarea unei decizii privind investitia de la reactoarele 3 si 4. Intr-o perioada de maxim 6 luni, urmeaza sa fie discutate conditiile unui nou acord, iar in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere intre toti actionarii, Nuclearelectrica va avea posibilitatea sa rascumpere participatiile detinute de Enel Si Arcelor Mittal. De asemenea, 31 decembrie 2013 este termenul final pentru adoptarea unei decizii de investitii, mai spun sursele citate.

"Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori", a spus Andrei Zaharescu.

Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.

In studiu se mai arata ca valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.

Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.

In primavara, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.