Bulgaria nu a obtinut, in realitate, un pret mai mic pentru livrarile de gaze naturale din Rusia, sustine Dimitrov Petar, fost ministru al Energiei si actual parlamentar din partea Partidul Socialist Bulgar, potrivit Novinite. Totodata, parlamentarul a criticat decizia de investitie finala privind constructia gazoductului South Stream, aratand ca este un pas inapoi in ceea ce priveste diversificarea livrarilor de gaze pentru Bulgaria.

Autoritatile de la Sofia au anuntat saptamana trecuta ca au semnat un contract de aprovizionare cu gaze rusesti, pe 10 ani, cpotrivit caruia, din ianuarie 2013, Bulgaria va fi aprovizionata cu gaze direct de la Gazprom Export, pretul fiind cu 20% mai mic fata de tariful prevazut in contractul anterior de furnizare de gaze, care urmeaza sa expire.

"Cei 20% nu reprezinta mai mult decat ceea ce a fost deja convenit in luna aprilie. Scaderea de 11% negociata atunci, plus scaderea preturilor la derivatele petroliere care fac parte din formula de formare a pretului, compun acei 20%", a declarat Dimitrov.

Potrivit parlamentarului opozitiei, Cabinetul bulgar condus de premierul Boiko Borisov incearca sa induca in eroare publicul spunandu-le ca a fost obtinuta o noua scadere a preturilor.

Cu ocazia vizitei de joi la Sofia a directorului executiv al Gazprom, Alexei Miller, autoritatile bulgare au mai semnat joi decizia de investitie finala privind constructia gazoductului South Stream, care va tranzita, astfel, Bulgaria, arata Novinite.

"In ceea ce priveste gazoductul South Stream, temerile noastre au fost confirmate; Bulgaria va pierde ruta de livrare de gaze prin Ucraina si, pe viitor, va primi gazul rusesc doar prin South Stream", a precizat Dimitrov.

Potrivit parlamentarului socialist, fost ministru al Economiei si Energiei in 2007-2009, acesta este un pas inapoi in ceea ce priveste diversificarea livrarilor de gaze pentru Bulgaria.

Dimitrov a criticat, de asemenea, o prevedere a contractului care, potrivit fostului ministru, stipuleaza ca Bulgaria nu va primi taxe de tranzit pentru South Stream in urmatorii 15 de ani.