Ucraina a semnat un acord pentru crearea unui consortiu de investitori care urmeaza sa contruiasca un terminal de gaz natural lichefiat, din care fac parte americanii de la Excelerate Energy si spaniolii de la Gas Natural Fenosa, relateaza RIA Novosti.

Ucraina vrea sa construiasca un terminal cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat pe an, pentru a incerca diversifice livrarea de gaze din Rusia, pe care le considera prea scumpe.

Agentia nationala pentru proiecte din Ucraina a anuntat ca se vor instala platforme mobile plutitoare pentru navele cisterna de gaz lichefiat, langa portul Iujnii in regiunea Odessa.

Pentru a marca inceperea constructiei la conducta ce va lega terminalul de sistemul de transport de gaze din Ucraina a fost sustinuta si o ceremonie. Conducta va fi construita de Ucrtransneftgaz, subisidiara a Naftogaz.

Investitia in proiectul consortiului, care va construi si o instalatie pentru regazificarea gazului lichefiat la malul Marii Negre, se ridica la 856 milioane euro. Statul va detine 25% din proiect, iar restul va fi detinut de companii private.

Terminalul urmeaza sa inceapa sa functioneze la o capacitate 5 miliarde metri cubi pe an pana in 2016.