Rusia, unul dintre adversarii cei mai inversunati ai fracturarii hidraulice, ar putea participa la "revolutia mondiala a gazelor de sist", relateaza postul de televiziune guvernamental Russia Today, citand Ministerul Energiei din Rusia. Potrivit acestuia, urmeaza sa fie prezentat Guvernului rus un plan pentru dezvoltarea gazelor de sist in tara. Chiar daca nu are inca nevoie de exploatarea unor astfel de resurse, Rusia ar trebui sa stapaneasca tehnologia care a facut posibila dezvoltarea gazelor de sist in Statele Unite, mai precizeaza Russia Today.

Potrivit Ministerului Energiei, gazul de sist ar putea fi folosit ca o sursa de energie pentru regiunile indepartate din Rusia, care nu sunt conectate la conductele magistrale de gaze. Conform planului, Rosneft si Gazprom ar urma sa inceapa productia de gaze de sist in perimetre de testare, dupa o suficienta explorare a resurselor.

La inceputul acestui an, ministerul rus al Dezvoltarii Economice a avertizat ca "revolutia gazelor de sist" din SUA ar putea duce la o reducere serioasa a veniturilor din exporturile de gaze ale Rusiei.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a anuntat, recent, ca exporturile de gaze naturale catre consumatorii europeni sunt in scadere.

Rusia si-a exprimat in nenumarate randuri pozitia de adversar al obtinerii gazelor prin fracturarea hidraulica, o tehnologie care a permis scaderea drastica a pretului gazelor in SUA. Rusia a denuntat procedeul ca unul daunator mediului, analistii explicand insa ca este vorba de interesul Moscovei de a descuraja exploatarea unor resurse de gaze care, mai ales in Europa, ar putea duce la scaderea pretului la gaze si, concomitent, la eliminarea pozitiei privilegiate a Gazprom de pe piata furnizarii gazelor. Reamintim ca veniturile din exploatarea si comercializarea gazelor si petrolului reprezinta o sursa esentiala pentru bugetul Rusiei.