Hidroelectrica pierde, rand pe rand, procese cu traderul Energy Holding, motivul fiind unul incredibil: actiunile au fost promovate in instantele nepotrivite. Istoria acestor procese a inceput anul trecut, in septembrie, cand Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, obtinand un aviz din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Energy Holding a depus contestatie si, in mod surprinzator, CCIR emite o rezolutie prin care anuleaza avizul de forta majora. Hidroelectrica a initiat, imediat, doua actiuni in contencios administrativ pentru anularea rezolutiei CCIR. Ambele procese au fost pierdute.

Istoria celor doua procese cu Energy Holding

Septembrie 2011. Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa. Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) acorda aviz de existenta a cazului de forta majora. Energy Holding contesta avizul.

Noiembrie 2011. Presedintele CCIR, Mihail Vlasov, intruneste biroul de conducere si constata ca avizul nu este semnat si de el. Astfel, emite o rezolutie prin care anuleaza avizul de forta majora. Cateva zile mai tarziu, Hidroelectrica initiaza o prima actiune in Contencios administrativ şi fiscal (dosar 9702/2/2011) pentru suspendarea executarii rezolutiei CCIR pana la pronuntarea pe fond.

Decembrie 2011. Hidroelectrica SA castiga la Curtea de Apel care dispune suspendarea executării rezoluţiei pana la judecarea pe fond. Tot in decembrie, Hidroelectrica deschide al doilea proces-actiunea pe fond (dosar 11017/2/2011) prin care cere anularea rezolutiei astfel incat sa ramana in vigoare avizul de forta majora.

Mai 2012. Se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) recursul depus de Energy Holding in cazul primului proces, pierdut la Curtea de Apel. ICCJ da castig de cauza traderului Energy Holding, admitand recursul pe motiv ca rezolutia atacata de Hidroelectrica nu este act administrativ. Practic, actiunea trebuia promovata in instanta de drept comun (instanta civila), nu in contencios administrativ. Astfel, nu a fost admisa de ICCJ suspendarea executarii rezolutiei Camerei de Comert. Hidroelectrica tocmai iesise din forta majora, astfel ca sentinta, teoretic, nu mai avea de ce sa fie pusa in aplicare. Insa, pentru dosarul pe fond, aceasta sentinta a atarnat greu.

12 Noiembrie 2012. Dupa o serie de amanari a pronuntarii sentintei, pe baza precedentului deja creat, Hidroelectrica pierde procesul, actiunea fiind de competenta instantei de drept comun. Practic, Curtea de Apel a respins actiunea ca inadmisibila. Timp de recurs: 15 zile din momentul comunicarii sentintei. In aceasta situatie, intrebarea este: De ce nu a fost declinata competenta catre o instanta civila?

Energy Holding cere daune de 91,2 milioane lei

Dupa intrarea companiei Hidroelectrica in insolventa, Energy Holding a incercat sa se inscrie la masa credala cu o creanta de 91.137.692,26 lei, reprezentand despagubiri pentru nelivrarea energiei din contract in perioada avizului de forta majora. Administratorul judiciar, EuroInsol, a respins inscrierea traderului Energy Holding la masa credala, insa acesta a depus o contestatie care urmeaza sa se judece.

  • Contactat de HotNews, Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, a afirmat ca nu a fost facut recurs la sentinta Curtii de Apel din 12 noiembrie, insa urmeaza sa  fie promovata o noua actiune in instanta de drept comun. "Se va relua totul de la zero la instanta de drept comun", a spus Borza. Potrivit acestuia, de  aceste procese s-a ocupat avocatul Eduard Fagarasanu. Intrebat de ce nu a fost declinata competenta catre o instanta civila imediat cand a fost pierdut  procesul la ICCJ in luna mai, Remus Borza a spus ca nu se putea face acest lucru pana nu se dadea sentinta in cazul dosarului pe fond. Borza mai sustine ca  Energy Holding nu poate obtine suma de 91,2 milioane lei, deoarece Curtea de Apel ar fi constatat ca actiunea trebuia promovata in instanta de drept comun.
  • UPDATE Remus Borza a mai precizat ca nu se poate spune ca au fost pierdute procesele atata vreme cat nu a fost o pronuntare pe fond care sa duca la punerea in aplicare a rezolutiei CCIR. "De cand sunt la Hidroelectrica nu am pierdut niciun proces", a mai spus Borza.

Insa, potrivit surselor HotNews, avocatii Hidroelectrica ar fi sustinut la ultimul termen de la Curtea de Apel ca nu doresc declinarea competentei catre o instanta civila, refuzand sa clarifice problema de drept a naturii juridice a actiunii. Astfel, nici pana in acest moment nu s-a promovat actiune pe drept comun pentru anularea deciziei de revocare a avizului de forta majora.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis in luna iulie denuntarea contractului cu Energy Holding. In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh.

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada.Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

Contractul initial, dar si o serie de acte aditionale au fost semnate de Traian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. Si fostele Buzmann si EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de omul de afaceri Bogdan Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.