Scandalul GDF Suez: De ce au crescut facturile de gaze ale consumatorilor

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 29 noiembrie 2012, 20:21 Economie | Energie


 documente
(29 Nov 2012) DOC, 14KB
(29 Nov 2012) PDF, 22KB
GDF Suez Energy Romania a importat, in septembrie, gaze naturale de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Energy Ungaria, la un pret cu 15 dolari/mia de metri  cubi mai mare fata de cel platit pentru gazele aduse din Rusia. Potrivit unor date noi obtinute de HotNews, in alte luni, GDF Suez Energy Romania a importat  gaze de la compania din Ungaria la o diferenta de pret si mai mare fata de gazul rusesc. De exemplu, in luna mai, gazul din Ungaria a costat cu 78 dolari/mia  de metri cubi mai mult decat cel din Rusia. In urma unor asemenea tranzactii, banii raman in interiorul grupului GDF, dupa care compania solicita Autoritatii  Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, pentru gazele  furnizate pe piata reglementata. Vezi in text alte detalii legate de aceasta situatie, care este pozitia GDF Suez Romania si cum se reflecta aceste importuri  in factura la gaze.

 • HotNews a solicitat GDF Suez Energy Romania un punct de vedere. "Am luat cunostinta despre datele cu caracter confidential publicate de mass-media care trebuie interpretate cu rezerva  si pe care nu le putem comenta inca. Cu toate acestea, subliniem faptul ca aceste contracte de achizitie de gaze din import sunt incheiate pe durate diferite (spot, termen mediu si lung) si sunt influentate de un curs valutar USD/RON fluctuant. GDF SUEZ Energy Romania este preocupata in mod special de achizitionarea de gaze naturale in cele mai bune conditii, asigurand diversitatea surselor sale de aprovizionare si garantarea alimentarii cu gaze a clientilor sai", se arata in raspunsul GDF.

Potrivit unor date noi obtinute de HotNews, in alte luni, diferentele de pret au fost si mai mari.
Exemple de diferente pret import gaze din Ungaria/pret  gaze din Rusia
 • mai 2011: 17 dolari/mia de metri cubi
 • februarie 2012: 27 dolari/mia de metri cubi
 • mai 2012: 78 dolari/mia de metri cubi
 • iunie 2012: 71 dolari/mia de metri cubi

HotNews a publicat, miercuri, un extras dintr-un document confidential pe care ANRE l-a publicat accidental, pentru scurt timp, pe site-ul sau. Documentul  arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie. Potrivit acestora, GDF Suez Energy Romania importa gaze de la sora sa din Ungaria, GDF Suez  Ungaria. Pe langa faptul ca importa de la o companie din acelasi grup, preturile sunt mai mari chiar si decat cele cu care importa de la Wintershall Elvetia  sau Imex Oil, intermediari ai Gazprom, atat GDF cat si alte companii.

In documentul prezentat de Hotnews, cantitatile de gaze erau exprimate in MWh, sistem de masurare a gazelor care se utilizeaza din 2007. HotNews  a reusit sa obtina cantitatile exprimate in metri cubi, sistem de masurare mai bine cunoscut in Romania, precum si preturile exprimate in dolari/1.000 mc.

 • VEZI tabelele atasate cu toate importurile (exprimate in metri cubi) realizate in luna septembrie

Potrivit documentelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul  propriu, inmagazinare).

In tabelul care prezinta importul destinat comercializarii, se mentioneaza ca GDF Suez Energy Romania a importat, in septembrie, de la Wintershall Elvetia cu  402 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 998 mii metri cubi (mc), de la Imex Oil a importat cu 402 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 2,9 milioane  mc, iar de la GDF Suez Ungaria cu 417 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 5,2 milioane mc. In tabel este trecut ca furnizor extern si GDf Suez Franta,  insa pe luna septembrie nu figureaza cu nicio cantitate.

Pretul mediu la toate importurile destinate comercializarii in luna septembrie a fost de 393 dolari/mia de metri cubi.

In tabelul care prezinta importul curent, se mentioneaza ca GDF Suez a achizitionat de la Wintershall Elevetia o cantitate de 998 mii mc la pretul de 402  dolari/ mia metri cubi, de la Imex Oil a cumparat 2,9 milioane mc la pretul de 402/mia metri cubi si de la GDF Suez Ungaria 6,1 milioane mc la pretul de la  417 dolari/mia de metri cubi. Media a fost de 399 dolari/mia de metri cubi.

Cum se reflecta aceste importuri in factura la gaze

Dupa ce cumpara mai scump de la o companie din acelasi grup, GDF solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa-i recunoasca toate costurile in pretul  final, inclusiv cele legate de importuri, pentru gazele furnizate pe piata reglementata. Interesanta este chiar o declaratie recenta a presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, care a spus ca in Romania consumatorii de gaze  au de platit in urmatorii doi ani circa o jumatate de miliard de euro, reprezentand costurile operatorilor de distributie gaze naturale, neacoperite de catre  ANRE in perioada 2009-2012. Potrivit presedintelui ANRE, este vorba de asa-numitele "costuri amanate".

 • Insa, un calcul facut de un expert din domeniul gazelor arata ca GDF Suez Energy Romania a avut in urma importurilor facute in luna septembrie rate de profit  de 9 si 10%. Vezi documentul atasat.
 • Trebuie mentionat faptul ca GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori. Vezi documentul atasat.

De altfel, chiar in luna septembrie a avut loc o majorare a pretului la gazele naturale pentru populatie cu 5% si pentru consumatorul industrial cu 10%,  motivandu-se ca pierderile inregistrate de furnizori in perioadele anterioare nu au fost acoperite. Aceasta majorare este in plus fata de cele care prevazute  in calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. Conform calendarului, prima etapa a liberalizarii va avea loc pe 1 decembrie 2012 cand preturile la  consumatorii industriali vor creste cu 5%. Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%. Separat de  aceasta liberalizare, pe 15 septembrie a avut loc o  alta crestere de preturi: cu 10% pentru consumatorii industriali si cu 5% pentru consumatorii casnici.

Interesant mai este faptul ca reprezentantii ANRE considera ca acea crestere din luna septembrie nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii licentiati, printre care si GDF. Cel  putin asa reiese dintr-un raspuns oficial transmis de ANRE deputatului Adrian Gurzau dupa ce acesta a solicitat Guvernului sa justifice scumpirea din 15  septembrie. "Pe data de 15 septembrie, ANRE a decis cresterea pretului la gazele naturale pentru populatie cu 5% si pentru consumatorul industrial cu 10%,  motivandu-se ca pierderile inregistrate de furnizori in perioadele anterioare nu au fost acoperite. Din datele pe care le detin, cresterile sunt nejustificat  de mari, neimpunandu-se o crestere mai mare de 1% pentru populatie si de 3% pentru consumatorul industrial.Care au fost factorii care au fost luati in  considerare la efectuarea acestor cresteri. De ce sunt cresterile atat de mari?", se arata intr-o scrisoare a deputatului catre premierul Victor Ponta. La  intrebare a raspuns ANRE.


In raspunsul transmis catre Gurzau, ANRE sustine ca majorarea pretului final cu circa 5% de la inceputul anului 2012, "prin marirea valorii costului unitar  al gazului estimate de ANRE pentru consumatorii noncasnici, nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii  licentiati, datorita in special variatiei unor elemente componente fata de estimarile initiale, elemente aflate in afara controlului ANRE".

Acesta mai sustine ca prin ajustarile realizate in perioada a doua de reglementare nu au fost incluse integral diferentele provenind din costurile cu  achizitia gazelor naturale aferente perioadei trimestrului IV 2008-iunie 2012, astfel operatorii economici licentati din sector au acumulat diferente  negative intre valoarea costurilor realizate cu achizita gazelor naturale si valoarea costurilor de acest tip recuperate prin preturile finale reglementate  practicate pentru gazele revandute in regim reglementat.

Raspunsul ANRE referitor la motivul majorarii preturilor la gaze in luna septembrie:

 • Cresterea pretului final cu circa 5% de la inceputul anului 2012, prin marirea valorii costului unitar al gazului estimate de ANRE pentru consumatorii  noncasnici, nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii licentiati, datorita in special variatiei unor  elemente componente fata de estimarile initiale, elemente aflate in afara controlului ANRE.
 • Spre exemplu, pentru primul trimestru din 2012, procentul de import considerat la stabilirea preturilor finale reglementate pentru consumatorii noncasnici,  cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si  in centralele termice care este destinata consumului populatiei, a fost de 33%, in comparatie cu procentele de import stabilite pe baza consumurilor  realizate si a surselor de gaze din productia interna disponbile, care au fost de 42% in ianuarie 2012, 67,2% in februarie, respectiv de 50,42% in luna  martie 2012.
 • Prin ajustarile realizate in perioada a doua de reglementare nu au fost incluse integral diferentele provenind din costurile cu achizitia gazelor naturale  aferente perioadei trimestrului IV 2008-iunie 2012, astfel operatorii economici licentati din sector au acumulat diferente negative intre valoarea costurilor  realizate cu achizita gazelor naturale si valoarea costurilor de acest tip recuperate prin preturile finale reglementate practicate pentru gazele revandute  in regim reglementat, precum si din celelalte costuri efectuate si nerecuperate ca elemente de ajustare a preturilor si tarifelor reglementate potrivit  normelor metodologice din domeniul gazelor naturale.
 • Coroborat cu situatia economica dificila a operatorilor licentiati din sectorul gazelor naturale, analiza efectuata in cadrul ANRE, solicitarile delegatiei  comune FMI, Banca Mondiala si CE din timpul negocierilor purtate cu Guvernul Romaniei, finalizate prin scrisoarea de intentie si memorandumul de politici  economice si financiare din data de 12 septembrie 2012.
 • ANRE a aprobat Ordinul prin care, incepand cu data de 15.09.2012, au fost ajustate preturile finale reglementate de frunizare a gazelor naturale la  consumatorii casnici si noncasnici.
 • Astfel, procentele de ajustare a preturilor finale reglementate, datorate diferentelor de cost achizitie gaze naturale, corespunzatoare fiecarui furnizor  licentiat, sunt in medie de:
 • 5% pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in  centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei
 • 10% pentru consumatorii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie  termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10538 vizualizari

 • -5 (23 voturi)    
  hai mă (Joi, 29 noiembrie 2012, 20:32)

  Mazeta [utilizator]

  Nu mai înțeleg nimic. Nu din cauza rușilor este gazul scump? Nu trebuie să dăm drumul gazelor de șist ca să avem gaz ieftin? Hotărâți-vă.
  • -1 (19 voturi)    
   nu (Joi, 29 noiembrie 2012, 20:51)

   kin3zu78 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu este vina rusilor, se pare ca UE ne-a pus sa ne vindem utilitatile unor firme din UE care acuma ne jupoaie de vii ! Ne mai miram ca platim cel mai scump m3 de apa din europa ? sau ca platim cel mai scumo gaz ?
   • +4 (6 voturi)    
    Si noi ne certam... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 12:54)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui kin3zu78

    Usl e rau, ca tine cu rusii... ba nu!! pdl e rau, ca tine cu americanii, cu ue... Si incet incat ne invrajbim intre noi... spre vesnica indestulare a... cui credeti? a tuturor celor pe care ii laudam sau denigram aici, pe care ii doare'n paispe de noi. Deja sunt satul .... e plin si pe la iesirile din metrou de copii indoctrinati care nici nu stiu pentru cine fac campanie.. dar stiu ca paridul lor e calea spre lumina. asemenea sunt mazeta si multi alti "datatori profesionisti de minusuri/plusuri" de pe-aici...
   • +2 (2 voturi)    
    o mare prostie si dezinformare!!! (Luni, 3 decembrie 2012, 12:06)

    Kapo [utilizator] i-a raspuns lui kin3zu78

    Articolul de mai sus , axat pe operatiunea de import a GDF , este o mare dezinformare pe baza unor informatii reale! Si acum o sa-ti explic de ce nici rusii, nici UE nu sunt vinovati ca platim cele mai scumpe utilitati. Dupa cum se poate citi in tabel, cele mai scumpe importuri sunt realizate de Electrocentrale Bucuresti(firma de stat),import realizat la 459 USD/1000 m3, adica cu 42 de doalri mai scump decat a importat GDF, si de Conef SA, care importa gaze naturale penntru Alro la un pret de 468 USD/1000m3. Se poate observa ca ambele importuri sunt in cantitati mai mari si cu preturi mai mari decat GDF, desi despre aceste importuri care influenteaza pretul stabilit de ANRE nu se vorbeste nimic in textul articolului! Cu alte cuvinte, o firma a statului roman(Electrocentrale) importa la un pret cu 15% mai mare decat importa Romgaz, cand ar putea sa cumpere gaze de la Romgaz la un pret mult mai mic!
  • +25 (25 voturi)    
   daca merge, merge (Joi, 29 noiembrie 2012, 20:52)

   walle [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   E bine ca nu intelegi nimic ..dar e rau ca pui intrebari..
   Ghinionul GDF ca s-a trezit unul sa publice aceste informatii..
   Fara informatii de genul acesta si cu memoria scurta care ne caracterizeaza, baietii destepti traiesc bine.
   Chiar si asa... cei de la GDF se vor ruga puternic sa uitam repede subiectul, ca doar avem multe alte probleme pe cap..
   • +11 (11 voturi)    
    intradevar..... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 8:15)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui walle

    ....si ca o natie majoritar idioata, problemele ni le creem noi insine. Cat priveste magarii de la GDF, acestia sunt clar mana'n mana cu escrocii din Romania, cu care au facut afacerea de tradare a interesului national si fara de care nu se poate face jumulirea prostimii de behaitori.
    Problema este ca pe acesti nemernici ii doare drept in gazele de la stomac, atata timp cat idiotii se vor inghesui sa ii voteze si sa ii revoteze ca niste oligofreni.
    Daca esti intratat de redus mental incat sa iesi in strada impreuna cu copii tai si sa zbieri ca vrei eliberarea talharului care ti-a furat banii si viitorul, inseamna ca problema nu este la hotii din Franta ci la umflatura aia care o porti pe umeri si care are un singur organ - gura !!!
    • 0 (0 voturi)    
     gura... organ? (Vineri, 30 noiembrie 2012, 12:56)

     OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     stiu ca poate fi folosita la lucruri care o fac sa para organ, dar sa stii ca nu e...
     • +3 (3 voturi)    
      haha.... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 16:01)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

      ....am uitat si eu sa pun ghilimelele de rigoare, precum Ponta si Androneasca cu toate ca nu este vorba despre plagiat si nici nu am aceleasi avantaje.

      Da, gura este cel mai folosit "organ de partid" in actiunile de manipulare....etc.
      • +2 (2 voturi)    
       Aici sunt de-acord... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 17:29)

       OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui translativus

       Cu mentiunea ca sotuatia e identica in ambele tabere semnificative...
  • +10 (10 voturi)    
   Ne-am hotarat! (Joi, 29 noiembrie 2012, 21:07)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Trebuie sa plătești mai mult.
   De ce menționezi amănunte nesemnificative?
   • +1 (11 voturi)    
    V-as sfatui sa priviti tabelul (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:57)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui minus

    Si veti vedea ca pretul baban il plateste faimosul RADET, nicidecum GDF-ul. Nu va mai lasati inv artiti de "jurnalisti" autoproclamati. Mai bombati ochii si la cifre. Si la dimensiunea lor! Nu GDF-ul abuzeaza de positie dominanta, ci administratia Bucurestiului de pozitia caprei...
    • +7 (7 voturi)    
     am inteles... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 8:15)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

     Chiar nu realizam ca fraierii platesc mai mult.
     Regret ignoranta proprie.

     Acum inteleg in sfarsit ca nu eu sunt jefuit, Radetul este pacalit.... dar se merita, capra se simte bine!
  • +11 (11 voturi)    
   ... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:34)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Da, dam drumul la gazele de sist, le exportam in UE la preturi de nimic pt ca suntem intr-o "piata comuna", dupa care le reimportam la pret mult mai mare.
   Nu pot sa nu ma gandesc ca Mandrasescu ala avea ceva dreptate cand spunea ca suntem o colonie. Probabil ca acum va scrie un nou articol in care va rade de noi.
   Iar de GDF cine sa se ia? Primul-ministru care se roaga de francezi sa nu isi mai amane vizitele oficiale in Romania? Presedintele care mai are putere reala doar in ce priveste achiztiile de protocol la Cotroceni?
   Si chiar daca ar avea putere reala astia doi, daca ar avea puterea in mana, daca ar fi sa zicem ca Orban in Ungaria care are 2/3 din Parlament si face ce vrea si trece ce lege vrea, ce ar putea sa faca? Orban saracul a ajuns tot la mana FMI, inca mai negociaza cu ei pt cateva miliarde.
   Orban, cu toata gargara lui anti-vest si cu pupaceli cu Rusia si cu China nu a obtinut nimic nici de la Vest nici la Est.
   Drumul pe care vrea sa o ia Ponta e batut deja de Orban si nu duce niciunde.
  • +9 (11 voturi)    
   realitatea (Vineri, 30 noiembrie 2012, 10:07)

   ravi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   1.Ma scol si aprind lumina (plata o fac la ENEL - statul italian actionar principal)
   2.Ma spal (plata o fac la APA NOVA - statul francez actionar principal ).Nu beau apa ca este rea la gust desi inainte de decembrie 1989 era baubila (buvabila ca acum este franceza).
   3.Aprind televizorul ( aflu ca miliardarul roman de etnie ungara Zoltan Teszari a hotarat sa nu se mai difuzeze prin satelit Antena 2, Antena 3 si GSP tv DISCOVERY care erau in pachetul achitat anterior asa ca ma uit la ce mai ramane )
   4.Ma duc la Carrefour (societate franceza ) sa fac cumparaturi (morcovi turcesti,telina olandeza,struguri italieni,seminte floarea soarelui argentiniene,etc ). Saraca tara bogata!
   5.Deschid aragazul (platesc la distrigaz-sud companie condusa de statul francez care ne jupoaie vanzand cel mai scump gaz)
   6.Ma duc sa fac asigurare. (societate cu capital strain care atunci cand este buna de plata se tocmeste ca la usa cortului)
   7.Ma duc la film la Mall (Mall care de obicei e construit cu capital strain).
   8.Ma duc sa mananc la KFC,Mc.Donald,Pizza Hut etc.(sa-i scot din criza pe americani ca sunt saraci)
   9.Merg la "banca"(cu nume romanesc si capital strain) sa scot bani cu cele mai mici dobanzi la depozite si cele mai mari dobanzi la imprumuturi.
   10.Alimentez cu benzina la Petrom (societate romaneasca vanduta austriecilor- statul austriac actionar princimal, la 10% din valoare) care cand a fost vanduta de romani si cumparata de austrieci nu s-a sliniat le preturile occidentale, dar se aliniaza la preturile occidentale atunci cand ne vinde benzina si motorina
   11.UE ne ameninta ca ne baga la infrigiment ca suntem ai dracului si nu vrem sa exportam gazele romanesti mai ieftine si sa folosim in Romania gazele rusesti care sunt de trei ori mai scumpe
   Ce dracu’ a mai ramas romanesc in ROMANIA ? ? ?
   Ce privatizare o fi atunci cand vinzi la tari straine?
   • +2 (4 voturi)    
    Felicitari (Vineri, 30 noiembrie 2012, 13:00)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui ravi

    cred ca e cel mai pertinent si transant comentariu pe care l-am citit de multa vreme pe site-ul asta... din pacate prea adevarat.. dar lumea se inghesuie sa se certe cine e mai bun: usl sau pdl... cam asta e toata ideea. multe petarde... mai rahitice ca postacii regulari, sau mai rezonante - ca "jurnalisti" gen Dan Tapalaga... invrajbesc lumea si impart romanii in tabere. spre vesnica indestulare a celor carora nu le pasa catusi de putin de ei. Dar nu domne.. noi suntem indoctrinati si neghiobi ca nu gandim ca ei...
    • 0 (0 voturi)    
     o singura corectie (Luni, 3 decembrie 2012, 17:56)

     EugenC [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

     noi totusi nu platim inca: gazele si curentul la pretul pietei. se va intampla treptat pana la sf. lui 2018
 • +18 (18 voturi)    
  ce minunat! (Joi, 29 noiembrie 2012, 21:17)

  dragsor [utilizator]

  am privatizat tot cu investitori strategici
  ce nu s-a taiat si s-a vandut la fier vechi acum se scumpeste in draci potrol, gaze, energie electrica, apa,
  toate au incaput nu pe mana excrocilor autohtoni ci a celor strategici de peste drum
  CUM ESTE POSIBIL SA SE INTAMPLE O ASA EXCROCHERIE CA O MARFA SA FIE PLIMBATA DE LA O TEJGHEA LA ALTA SI SA-I CREASCA PRETUL FARA CA AUTORITATILE ROMANE SA FACA CEVA?
  PE NOI ROMANII NE MAI APARA CINEVA?
  GUVERNUL MAI POARTA TITULATURA DE GUVERNUL ROMANIEI?
  • -2 (6 voturi)    
   ... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:41)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui dragsor

   Sa ne apere guvernul? Pai guvernul a zis ca va interzice exportul de gaze iar Comisia Europeana(mobilizata energic de OMV) ne-a trantit un infringement pe gaze.
   Mai departe nu stiu ce ar putea face guvernul, probabil sa negocieze vreo smecherie, ceva cu Bruxelles-ul, cu statele mari din UE, ca sa nu ne falimenteze distribuitorii astia de tot. In esenta "sa se roage" de ei la toate nivelurile.
   Dar cum noi avem stampila de corupti care inseala cum pot si pe unde pot, probabil ca nu vor reusi.
   • 0 (0 voturi)    
    bine zis... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 19:45)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

    ca si "dragsor"..........nu inteleg de ce ai primit minusuri, poate nu s-a inteles tonul ironic.
   • 0 (0 voturi)    
    nu interzicerea exportului este solutia! (Luni, 3 decembrie 2012, 12:29)

    Kapo [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

    Guvernul oricare va fi el, poate gasi solutii, important este sa VREA! Nu trebuie interzis exportul de gaze, dimpotriva, trebuie incurat exportul la un pret minim echivalent cu pretul la care aceeasi companie comercializeaza acelasi produs in Romania!! Cu alte cuvinte, daca OMV va vinde gaze naturale in Romania la 400 USD/1000m3, atunci pretul de export trebuie sa fie cu cel putin 1 dolar mai scump! In cazul asta, Romania nu risca sa ramana fara gaze naturale, iar daca totusi OMV va exporta la acel pret, TVA-ul si impozitul pe profit vor reveni statului roman! In caz contrar, OMV va exporta gaze naturale in Austria la 100 USD/1000m3 si le va importa pentru centrala de la Brazi la 400 USD/1000m3, iar statul austriac va incasa impozit pe profitul de 300% obtinut de firma lor pe resursele romanesti!
 • +11 (15 voturi)    
  pai hai HUSELE , esti la putere (Joi, 29 noiembrie 2012, 22:07)

  rakleta [utilizator]

  Ai zis ca vrei binele tarii ? Ce mai astepti ?
  Votul si atat ... ca in rest sunteti tot o apa si pamant.
  Si botanistii pun botul ... bine!
 • +9 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 noiembrie 2012, 23:05)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  Am vandut toate bogatiile tarii (Joi, 29 noiembrie 2012, 23:28)

  Frankie [utilizator]

  Din cauza unor politicieni calici, am pierdut tot ce avea tarisoara asta mai de pret. Acum stam sub papucul companiilor-dinozaur multinationale si politicienii calici traiesc in castele.
  • +11 (11 voturi)    
   ... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:51)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Am pus toti umarul la chestia asta. Am crezut in miracolul investitorului strain. De fapt alegerea era intre smecheri locali gen Iordache si multinationale perfide ca GDF.
  • +8 (10 voturi)    
   Hotii pasnici (Vineri, 30 noiembrie 2012, 1:20)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Asa-i. Unii dintre politicieni au intrat sau urmeaza sa intre la puscarie. Trebuie sa recunosti ca tunurile din bugetele publice merita riscul. Coruptii nu-s nici macar arestati pina la condamnare. Cica nu prezinta pericol public. Mai periculosi sintem noi, astia timpiti care visam la diminuarea coruptiei.

   Chiar asa, oamenii cinstiti ar trebui inchisi din cind in cind, preventiv. Ei sint un pericol pentru hotii pasnici.
 • +14 (16 voturi)    
  In ce hal de prostie (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:28)

  Fu Leng [utilizator]

  a decazut poporul roman; nici prin Africa nu vezi jafurile de la noi din tara, pe unde mai vezi is casapiti aia ca viteii de lapte, numai la noi poporenii striga uraaa usl si platesc ca fraierii.
  • +6 (6 voturi)    
   Lasa/i sa aplaude! (Vineri, 30 noiembrie 2012, 9:36)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Acum dau din palem benevol, dupa 9 decemrie, prin OG de la felix, vor da la comanda!
   REpet, abia astept sa ii vad plangand!
 • +3 (3 voturi)    
  ATENTIE LA GAZUL DE SIST (Vineri, 30 noiembrie 2012, 8:31)

  tpopescu [utilizator]

  Gazul asta se extrage prin microexplozii facute la 3000 de m adancime . Intrucat in Ro la cam 30 de ani apare cate un cutremur zdravan si acum asteptam cu sufletul la gura sa ne calmeze Marmureanu , orice microexplozie va fi declarata DECLANSATOR DE CUTREMUR desi poate sa nu aibe nicio legatura una cu alta. O sa fac o expunenere probabil tot la REALITATEA unde am prezentat marti problema cu gazele pe emisiunea lui Bichir
  • 0 (6 voturi)    
   Prostii (Vineri, 30 noiembrie 2012, 12:45)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui tpopescu

   daca nu cunosti anumiti termeni tehnici nu vorbi, gazul de sist se extrage de ani buni de zile in Canada in SUA si in Polonia .Problema este ca a venit la noi in tara firma Chevron iar actualii givernanti deschisi catre EST(adica Rusia) vor ca sa defaimeze aceste actiuni, iar dupa ce se linistesc apele sa le dea Rusilor. Mai citeste pe net.
 • +5 (7 voturi)    
  In concluzie, (Vineri, 30 noiembrie 2012, 11:06)

  gxgmarinescu [utilizator]

  noi suntem obligati sa platim mai mult gazele intrucat GDF Suez Energy Romania importa de la o firma din cadrul grupului GDF si nu importa de la rusi. Ce departe am ajuns la 23 de ani de la revolutie. Halal evolutie!!!
  • -1 (5 voturi)    
   Fals (Vineri, 30 noiembrie 2012, 13:17)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui gxgmarinescu

   Stimate domn,
   Actiunea de defaimare a UE are un rol clar, respectiv, revenirea tarii noastre la influenta rusilor.
   Nu vreau sa fiu pesimist dar dumneavoastra chiar credeti ca o firma care se respecta isi permite sa apara pe site informatii confidentiale?
   Este campanie electorala, sa nu ne imbatam cu apa rece.
   Era normal sa apara ungurii, altfel nu era nimic normal in campanie, fara ei nu se poate.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu vad.... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 18:50)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    nici o actiune anti-UE.
    Vad o smecherie ordinara a unei firme din UE.
    Daca este hotie, statul trebuie sa reactioneze.
    Dar nu vad de ce am fugi in bratele rusilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by