Curtea de Apel Bucuresti a admis, joi, cererea sindicatului HidroSind de anulare a HG 38/2012 privind listarea companiei Hidroelectrica pe bursa. "Este recunoscut in acest mod dreptul la informare, consultare si dezbatere publica, dreptul constitutional si statutar al sindicatului de a participa la elaborarea actelor normative cu puternica influenta asupra membrilor sai", informeaza Hidrosind. Potrivit acestuia, in octombrie, Curtea de Apel a admis si cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG 109/2011 privind introducerea managementului profesionist la companiile de stat.

  • UPDATE Hotarea de Guvernul 38/2012 a fost contestata din cauza faptului ca nu a avut avizele necesare, in special cel al Consiliului Economic si Social, pentru adoptare. Din acelasi motiv a fost contestata si Ordonanta de Urgenta  109/2011. In plus, nu a fost identificat caracterul de urgenta pentru adoptarea acestei ordonante. Dovada ca nici dupa un an de la adoptarea actului normativ, companiile de stat nu au management profesionist.

In situatia in care va avea castig de cauza, Hidrosind va obtine si neaplicarea OUG 109/2011 privind managementul profesionist la Hidroelectrica. In acest caz, procedurile sunt mai complicate deoarece trebuie sa se pronunte, in primul rand, Curtea Constitutionala.

Hidrosind a contestat, in martie, HG 38/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica si a actionat in instanta Guvernul pentru OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice ca fiind neconstitutionala. Hidrosind considera atunci ca "initiativa de vanzare prin oferta publica primara, a unui pachet de actiuni nou emise urmare a unei majorari de capital social, reprezentand 10% din capitalul social, dar si admiterea la tranzactionare a actiunilor societatii, sunt premergatoare pierderii controlului asupra Hidroelectrica de catre statul roman".

  • Plangerile au fost depuse impotriva Guvernului si companiei Hidroelectrica. Acestea au dreptul sa faca recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei.

"Admite actiunea. Anuleaza HG nr. 38/2012. Respinge cererea de interventie voluntara accesorie formulata de MECMA in favoarea paratului Guvernul Romaniei ca neintemeiata. Obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 2000 lei cu titlul de cheltuieli de judecata. cu recurs in 15 zile de la comunicare", se arata in hotararea Curtii de Apel.

In ceea ce priveste managementul profesionist, Hidrosind arata ca este solutia cea mai nepotrivita si ineficienta pentru conducerea Hidroelectrica. In opinia Hidrosind, compania are nevoie de un manager profesionist, selectat din interior, iar mandatul directorului general trebuie legat de performanta tehnico-economica.