Presiunile exercitate de Comisia Europeana si FMI asupra autoritatilor nationale, dezvaluirile presei, anchetele judiciare, batalia pentru resurse purtata de state la nivel geopolitic, dar si efectele pe care evolutiile din piata energiei le au in domeniul economic si cel social, au adus un plus de atentie in ultimul an asupra domeniului energetic, scrie PiataEnergiei.ro. In 2012 s-a vorbit mult despre asa numitii "baieti destepti" care capusasera marii producatori de energie din Romania (Hidroelectrica e cel mai rasunator exemplu), marii consumatori industriali care cumparau electricitate la preturi preferentiale, sub pretul pietei, legaturile stranse si profitabile pe care politicienii, de obicei reprezentanti ai unor grupuri de interese, le-au intretinut cu sistemul energetic national. PiataEnergiei.ro a vorbit cu cativa experti romani pentru a afla care sunt predictiile pentru piata energiei in 2013.

PiataEnergiei.ro trece in revista evenimentele din domeniul energetic ale anului 2012:

  • Scandalul "gazului de sist" izbucnit la inceputul anului, dupa aparitia in presa a informatiilor despre licentele de explorare/exploatare detinute de compania americana Chevron pentru cateva perimetre din judetele Vaslui si Constanta.
  • "Sfasierea ghemului de interese obscure infasurate de ani de zile in jurul Hidroelectrica: rezilierea contractelor statului cu asa numitii "baieti destepti", cercetari penale asupra echipei manageriale a companiei, etc.
  • Atat guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, cat si primul guvern condus de Victor Ponta au semnat cate un memorandum privind liberalizarea pietei energiei pana in 2018. 12 decembrie, curentul electric produs la Brazi a fost vandut pe bursa OPCOM, in cadrul Pietei centralizate a contractelor bilaterale.
  • Infiintarea unui Minister al Energiei, pentru prima data in istoria Romaniei, dupa castigarea alegerilor de catre USL.
  • Portofoliul energiei a fost adjudecat de PSD si incredintat lui Constantin Nita, cand toata lumea se astepta ca ministru sa fie numit Iulian Iancu, fost director la Romgaz, actualmente deputat. Potrivit presei, Iancu nu a mai fost numit ministru al Energiei din cauza interventiei Ambasadei SUA la Bucuresti, care il suspecteaza de legaturi cu Gazpromul.
  • Moscova a inaugurat, la inceputul lunii decembrie, inceperea lucrarilor pentru gazoductul South Stream, care va traversa Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si va ajunge in Austria si Italia, castigand astfel teren in fata proiectului european Nabucco. Razboiul energetic nu este nici pe departe castigat printr-o lovitura de tarnacop, arata sursa citata.

PiataEnergiei.ro a incearcat sa afle cum va arata anul 2013 pentru sectorul energetic din Romania in conditiile schimbarilor politice, a presiunilor la foc continuu ale Comisiei Europene, a evolutiilor din piata internationala a energiei. Pentru asta a solicitat raspunsurile catorva experti romani din sectorul energetic: Otilia Nutu, analist domeniu energetic, ExpertForum, Virgil Musatescu, presedinte al Asociatiei de Politici Energetice din Romania, Razvan Nicolescu - expert energie, Vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene de Reglementare in Energie, Director Afaceri Publice Petrom si Radu Dudau, Director executiv la Romania Energy Center, Conferentiar universitar, Universitatea Bucuresti.

Intra pe PiataEnergiei.ro pentru a vedea care sunt predictiile expertilor pentru anul viitor in domeniul energetic.