Planurile Gazprom de a transfera gazele tranzitate prin Ucraina spre gazoductul Nord Stream se dovedesc neasteptat de costisitoare, scrie cotidianul Kommersant, preluat de Russia Today.

Preturile transportului gazelor, atat prin Ucraina cat si prin Nord Stream, au crescut semnificativ, cu 20%, in primele sase luni ale anului 2012. Totodata, volumul de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina a scazut cu 15% la finele anului trecut.

In momentul in care al doilea tronson al Nord Stream a fost deschis, la sfarsitul anului trecut, gazoductul a atins capacitatea maxima de 55 miliarde metri cubi pe an. Si totusi, directorul East European Gas Analysis, Michael Korchemkyn, spune ca in prezent este utilizata doar o treime din aceasta capacitate. In opinia sa, mutarea tranzitului din Ucraina spre Nord Stream va determina nu doar costuri mai ridicate, ci si noi cheltuieli.

Multe contracte de tranzit incheiate cu tarile europene au clauze de tipul ship-or-pay, ceea ce inseamna ca Gazprom plateste penalitati pentru volume reduse.

Este o noua provocare pentru Gazprom, comenteaza Kommersant, in conditiile in care se estimeaza o reducere a vanzarilor de gaze catre Europa in 2013, din cauza cererii slabe pe batranul continent, care se lupta si acum sa depaseasca consecintele crizei economice mondiale.