Ordonanta referitoare la introducerea unui impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural a aparut in Monitorul Oficial cu unele modificari. In faza de proiect, se prevedea aplicarea unui impozit asupra transportatorilor si distribuitorilor de energie electrica si gaze naturale, cu exceptia celor care au mai putin de 100.000 de clienti. In varianta publicata in Monitorul Oficial a disparut aceasta exceptie. Practic, toti distribuitorii, indiferent de numarul de clienti, vor fi impozitati.

De asemenea, nivelurile de impozitare pe fiecare serviciu in parte sunt mai mai mici decat in varianta initiala.

Potrivit ordonantei publicate in Monitorul Oficial, nivelul de impozitare variaza intre 0,1 lei/Mwh si 0,85 lei/Mwh. In faza de proiect, erau prevazute niveluri intre 0,45 si 1,7 lei/Mwh.

Impozitele pentru fiecare serviciu in parte (varianta publicata in Monitorul Oficial)

  • Cantitate transportata catre sistemele de distributie: 0,1 lei/Mwh
  • Cantitate distribuita: 0,75 lei/Mwh
  • Cantitate transportata numai prin sistemul de transport: 0,85 lei/MWh

Taxele pentru fiecare serviciu in parte (varianta de proiect)

  • Cantitate transportata catre sistemele de distributie: 0,45 lei/Mwh
  • Cantitate distribuita: 1,25 lei/Mwh
  • Cantitate transportata numai prin sistemul de transport: 1,7 lei/MWh

Aceste modificari au aparut dupa ce distribuitorii din energie si-au manifestat nemultumirea fata de introducerea unor noi impozite. Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale sustineau ca introducerea unor taxe suplimentare va avea un impact negativ in domeniul energetic. "Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Reprezentantii asociatiei au mai spus ca decizia introducerii unor noi taxe a fost luata fara sa fie consultati operatorii din piata.