Modificari asupra impozitului aplicat transportatorilor si distribuitorilor de energie si gaze: Baza de impozitare mai mare, nivel al impozitului mai mic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 24 ianuarie 2013, 10:51 Economie | Energie

Ordonanta referitoare la introducerea unui impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural a aparut in Monitorul Oficial cu unele modificari. In faza de proiect, se prevedea aplicarea unui impozit asupra transportatorilor si distribuitorilor de energie electrica si gaze naturale, cu exceptia celor care au mai putin de 100.000 de clienti. In varianta publicata in Monitorul Oficial a disparut aceasta exceptie. Practic, toti distribuitorii, indiferent de numarul de clienti, vor fi impozitati.

De asemenea, nivelurile de impozitare pe fiecare serviciu in parte sunt mai mai mici decat in varianta initiala.

Potrivit ordonantei publicate in Monitorul Oficial, nivelul de impozitare variaza intre 0,1 lei/Mwh si 0,85 lei/Mwh. In faza de proiect, erau prevazute niveluri intre 0,45 si 1,7 lei/Mwh.

Impozitele pentru fiecare serviciu in parte (varianta publicata in Monitorul Oficial)


  • Cantitate transportata catre sistemele de distributie: 0,1 lei/Mwh
  • Cantitate distribuita: 0,75 lei/Mwh
  • Cantitate transportata numai prin sistemul de transport: 0,85 lei/MWh
Taxele pentru fiecare serviciu in parte (varianta de proiect)

  • Cantitate transportata catre sistemele de distributie: 0,45 lei/Mwh
  • Cantitate distribuita: 1,25 lei/Mwh
  • Cantitate transportata numai prin sistemul de transport: 1,7 lei/MWh
Aceste modificari au aparut dupa ce distribuitorii din energie si-au manifestat nemultumirea fata de introducerea unor noi impozite. Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale sustineau ca introducerea unor taxe suplimentare va avea un impact negativ in domeniul energetic. "Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Reprezentantii asociatiei au mai spus ca decizia introducerii unor noi taxe a fost luata fara sa fie consultati operatorii din piata.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

773 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version