Referendumul national cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare in Bulgaria va fi invalidat din cauza prezentei scazute. Urnele s-au inchis la ora 19.00, iar potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Sofia, pana la ora 17.00 au votat abia 17,42% dintre alegatori, transmite Agerpres.

Politicienii din toate partidele politice bulgare sustin ca au obtinut o victorie la referendumul national de duminica cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare in Bulgaria. Prezenta la vot a ramas insa foarte departe de cele 62% din bulgarii cu drept la vot necesare pentru ca referendumul sa fie valabil.

Totusi, potrivit ultimelor date ale agentiei Alpha Research, prezenta a fost de 21,8%, ceea ce inseamna ca parlamentul va fi obligat sa abordeze subiectul si sa ia o decizie. Datele numararii paralele arata ca 61% dintre votanti au raspuns ''DA'' la intrebarea "Sunteti de acord ca Bulgaria sa-si dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?", iar restul de 39% au preferat raspunsul ''NU''.

Indiferent daca au facut campanie "PRO" sau "CONTRA", politicienii de diferite culori politice sustin ca rezultatul este o victorie pentru ei. Sustinatorii proiectului pentru o centrala nucleara la Belene se bucura de faptul ca majoritatea dintre voturi au fost "DA", iar oponentii sustin ca rezultatul de 60% din 20% de alegatori inseamna ca doar 13% din populatie sustine construirea acestei centrale.

Vicepremierul Simeon Diankov a declarat ca referendumul initiat de opozitia socialista a esuat. El l-a indemnat pe liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanisev, sa-si prezinte demisia, asumandu-si responsabilitatea pentru cele intre 10 si 13 milioane de euro din bugetul de stat cheltuite in opinia sa degeaba, pentru organizarea referendumului.

La randul sau, premierul Boiko Borisov l-a ironizat pe Stanisev si i-a multumit ca a initiat acest referendum care a dovedit ca nu este nevoie de centrala de la Belene. Primul ministru a mentionat ca, daca subiectul ar fi supus votul parlamentului, partidul GERB, de guvernamant, va vota tot "NU". In opinia lui Borisov, in loc de o centrala noua la Belene va trebui construit inca un reactor la centrala existenta de la Kozlodui.

Potrivit exit poll-urilor, catre ora 18.00, 60% dintre votanti au raspuns ''DA'' la intrebarea "Sunteti de acord ca Bulgaria sa-si dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?", iar restul de 40% au preferat raspunsul ''NU''.

Bulgaria a organizat duminica primul sau referendum national de dupa 1989

Referendumul a fost decis in urma unei petitii organizate de Partidul Socialist, aflat in opozitie, dupa ce in martie anul trecut guvernul de centru-dreapta al lui Boiko Borisov si partidul GERB au anulat proiectul de constructie a celei de-a doua centrale nucleare, aflata in orasul Belene, sustinand ca Bulgaria nu are suficienti bani (estimarea fiind la peste 10 miliarde euro).

Proiectul a fost realizat de compania ruseasca de stat Atomstroiexport, subsidiara a Rosatom, si are o capacitate de 2000 MW.

Circa 770.000 de bulgari au semnat petitia pentru organizarea referendumului, in conditiile in care 500.000 de semnaturi sunt necesare pentru a valida o cerere de referendum.

Potrivit Reuters, se asteapta ca bulgarii sa voteze in favoarea constructiei. Votul este vazut ca un test pentru sustinerea publica a politicilor lui Borisov, inainte de alegerile din iulie.

Pentru ca referendumul sa fie valid, este nevoie ca 4,35 miliooane din cei 6,9 milioane de cetateni cu drept de vot sa ia parte la scrutin, numar considerat aproape imposibil de atins de catre analisti.

In cazul in care peste 20% participa si jumatate dintre acestia se exprima in favoarea constructiei, se va organiza un vot in parlament.

Aliatii Bulgariei in Bruxelles si Washginton se impotrivesc de asemenea proiectului, temandu-se ca acesta sa nu accentueaza dependenta Sofiei de Moscova, dupa ce Rusia s-a oferit sa fnanteze uzina.

Potrivit sondajelor de opinie, doua treimi din dintre cei care spun ca vor merge la vot vor alege in favoarea constructiei, multi sperand ca aceasta va influenta preturile la energie electrica, va crea locuri de munca si va ajuta ca tara sa devina un punct central de energie pentru sud-estul Europei.