Autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International (FMI) nu au ajuns inca la un acord in privinta companiilor energetice astfel incat discutiile privind angajamentele partii romane de restructurare a acestui sector vor continua saptamana viitoare, informeaza Agerpres.

Reprezentantii FMI s-au intalnit sambata, la Ministerul Finantelor Publice (MFP) cu ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, si ministrii cu atributii in domeniile principale vizate de evaluarea FMI, printre care si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Nita a discutat sambata, timp de cinci ore, cu delegatia FMI despre forma finala a capitolelor din scrisoarea de intentie care vizeaza sectorul energetic si a afirmat, la finalul intalnirii, ca probabil va mai fi nevoie de o noua discutie, "luni sau in zilele urmatoare", precizeaza agentia de presa citata.

"Noi trebuie sa ne facem temele foarte bine. Din pacate, pana acum nu ni le-am facut si este timpul ca ceea ce ne angajam sa si respectam. Trebuie sa luam masuri pentru eficientizarea tuturor unitatilor din sectorul energetic", a declarat ministrul delegat pentru Energie.

Nita a precizat ca a discutat cu FMI toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice.

"Ne asumam introducerea managementului privat la cateva companii importante - Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz. Ne asumam inceperea unor proceduri de privatizare pentru Electrica", a spus Nita, inainte de inceperea discutiilor cu Misiunea FMI.

Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat pentru Agerpres ca ministrul Nita are cel mai problematic capitol din scrisoarea de intentie, spre exemplu cu prevederi foarte dificil de aplicat in sectorul mineritului.

"La primele intalniri cu FMI, ministrii prezinta angajamentele pe care partea romana doreste sa si le asume in scrisoarea de intentie, iar astazi (sambata - n.red.) FMI ne prezinta o forma a scrisorii de intentie cu ceea ce au inteles ei din ceea ce dorim noi sa ne asumam. Uneori, cum se pare ca este si in cazul sectorului energetic, ceea ce au inteles ei este diferit de ceea ce dorea partea romana sa isi asume", au precizat sursele.