Autoritatile de la Bagdad au cerut companiei americane Exxon Mobil sa aleaga intre a exploata campurile petrolifere din sudul Irakului sau rezervele de petrol din regiunea autonoma Kurdistan, informeaza Reuters. Ministrul irakian pentru petrol a precizat ca asteapta un raspuns final in urmatoarele cateva zile.

"Am precizat clar companiei Exxon in ultima sedinta ca asteptam un raspuns din partea lor, daca vor sa lucreze fie in regiunea Kurdistan fie in sudul Irakului", le-a spus ministrul Abdul Kareem Luaibi reporterilor din Bagdad.

"Exxon Mobil nu poate sa exploateze ambele regiuni in acelasi timp", a adaugat ministrul.

Autoritatile de la Bagdad sustin ca orice acord semnat cu Kurdistanul este ilegal, insa guvernul regional kurd afirma ca, potrivit Constitutiei, are dreptul sa semneze acorduri petroliere cu companii precum Exxon, fara permisiunea guvernului central.

Conducerea Exxon s-a intalnit in decursul saptamanii cu premierul irakian Nuri al-Maliki si cu presedintele kurd pentru a discuta despre operatiunile petroliere din ambele regiuni, surse din industrie sustinand ca gigantul american analizeaza o oferta din partea Bagdadului.

Oficialii irakieni au declarat cu aceea ocazie ca Exxon se indreapta in directia cea buna, insa Kurdistanul a informat, de asemenea, ca firma are in vedere ofertele facute de kurzi.

Exxon a fost prima mare companie petroliera care a incheiat acorduri cu regiunea Kurdistan, o miscare care a contribuit la acutizarea tensiunilor dintre autoritatile de la Bagdad si minoritatea kurda, angajate intr-o disputa de lunga durata pe tema petrolului si autonomiei teritoriale si politice.