NABUCCO Gas Pipeline International va incepe faza de proiectare pentru gazoductul Nabucco Vest, furnizorul serviciilor fiind compania Saipem. Potrivit companiei Nabucco, a fost deja semnat un contract cu Saipem pentru serviciile de proiectare de bază (Front End Engineering & Design - FEED) pentru Proiectul Nabucco Vest. Saipem a fost selectat ca furnizor pentru aceste servicii printr-o procedură de licitatie competitivă, începută în luna septembrie 2012.

Contractul include toate activitătile FEED pentru sistemul de conducte cu diametrul de 48 de inci si o lungime totală de 1.326 kilometri. Printre acestea se numără analiza strategică a datelor si informatiilor în vederea efectuării de evaluări de risc si alocări de resurse adecvate pe întreg traseul conductei, pentru a asigura continuarea dezvoltării proiectului.

Re-proiectarea pentru Nabucco Vest are loc după ce proiectul a fost selectat, în luna iunie a anului trecut, de către consortiul Shah Deniz, ca rută Central-Europeană de livrare. Aceste lucrări vor completa proiectarea existentă pentru conducta Nabucco în varianta initială, cu diametru de 56 de inci si o lungime de 3.900 de kilometri.

În luna ianuarie 2013, Actionarii Nabucco au semnat un Acord de Cooperare, precum si un Acord de Optiuni de Subscriere si de Finantare, cu actionarii câmpului gazeifer Shah Deniz.

Conducta NABUCCO Vest va transporta gazele de origine caspică, de la frontiera turco-bulgară, prin Bulgaria, România şi Ungaria către Terminalul de Gaze Central-European din Baumgarten. În calitate de componentă centrală a Coridorului Sudic de Gaze, NABUCCO Vest se află în poziţia ideală pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienţi potenţiali din ţările cu economii în crestere din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.