Reprezentantii autoritatilor nationale de reglementare, operatorilor de transport si sistem si ai operatorilor de pe pietele energetice din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania s-au intalnit, la inceputul saptamanii, la Budapesta, pentru a agrea inceperea colaborarii in vederea cuplarii pietelor de energie electrica din cele cinci tari, informeaza OPCOM, bursa energiei din Romania. Este vorba de tranzactionarile de energie electrica pentru ziua urmatoare.

  • Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare cu energie electrica activa cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.

"Cuplarea pietelor pentru ziua urmatoare de energie electrica din Cehia, Slovacia si Ungaria si-a dovedit beneficiile pentru participantii la piata inca de la lansarea sa in luna septembrie 2012. Extinderea spre tarile vecine solicitante Romania si Polonia constituie un pas logic inspre formarea pietei interne europene de energie", arata OPCOM.

"Reprezentantii reglementatorilor nationali, ai operatorilor de transport si de sistem si ai operatorilor de piata s-au intilnit pe 28 ianuarie in Budapesta pentru a discuta viitoarea integrare si extinderea cuplarii pietelor pentru ziua urmatoare. Concluziile reuniunii au confirmat disponibilitatea si pregatirea pentru o colaborare intensa si abordare comuna in vederea confirmarii fezabilitatii tehnice. S-a convenit lansarea unui proiect comun de evaluare a cailor posibile de parcurs si de selectare a formei celei mai adecvate si eficiente de integrare a pietelor. Toate partile si-au declarat bunavointa si intentia de a semna un Memorandum de intelegere care sa defineasca domeniul si aspectele principale ale acestei colaborari", a mai precizat OPCOM.