Guvernul pregateste prima etapa de privatizare a Complexului energetic Oltenia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2013, 11:10 Economie | Energie

 documente
(31 Ian 2013) PDF, 107KB
Capitalul social al complexului energetic Oltenia va fi majorat cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 15,29% din capitalul social existent, cu acordarea dreptului de preferinta de subscriere al actionarilor privati existenti, adica Fondul Proprietatea, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a societatii. Strategia prevede initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 12% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului social. Aceasta este o prima etapa a privatizarii pachetului majoritar.

"Se prevede emiterea unui pachet de actiuni suplimentar reprezentand 3,29% din capitalul social existent, pentru asigurarea subscrierii in cadrul dreptului de preferinta a Societatii Comerciale Fondul Proprietatea S.A. de a-si pastra cota de participatie detinuta anterior majorarii capitalului social. Astfel, capitalul social al Societatii se majoreaza cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 15,29% din capitalul social existent", se arata in nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ contine elemente privind declansarea si derularea etapelor necesare implementarii strategiei de vanzare prin majorare a capitalului social prin aport de capital, in cadrul careia va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de actiuni nou emise reprezentand 12% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului social.

In nota de fundamentare se mai arata ca "optiunea de privatizare a pachetului majoritar de actiuni prin derularea intr-o prima etapa a unei oferte publice de majorare de capital social prin IPO 12%" are mai multe avantaje. Un avantaj ar fi asigurarea resurselor financiare necesare intr-o prima faza (2013-2014) de circa 150 milioane euro".

Propunerea de privatizare a pachetului majoritar de actiuni prin derularea intr-o prima etapa a unei oferte publice de majorare de capital social prin aport de capital a avut in vedere angajamentele asumate fata de FMI, dar si faptul ca societatea nu are posibilitatea financiara pentru realizarea unor investitii necesare. Obiectivele de investitii pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde euro si vizeaza realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni si reabilitarea si desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea are un deficit de aproximativ 396 milioane euro pentru finantarea acestora, din care, intr-o prima faza (2013-2014), ar avea nevoie de circa 150 milioane euro.

Capitalul social al societatii este de 1.270.318.090 lei, din care Ministerul Economiei detine 77,17%, Fondul Proprietatea -21,53%, Termoelectrica - 0,84%, iar Societatea Comerciala pentru Inchiderea - Conservarea Minelor- 0,44%. Complexul Energetic Oltenia asigura peste 30% din productia de energie electrica a Romaniei, avand o putere instalata existenta de 3.570 MW. Potrivit notei de fundamentare, in urma finantarii proiectelor de investitii, CE Oltenia ar putea ajunge la 33-35% pe piata energetica din Romania.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

JW Marriott, orasul din mijlocul orasului

Unul din cei mai mari jucatori de pe piata hoteliera locala, hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel si-a castigat in cei 17 de existenta reputatia de un oras in mijlocul orasului datorita impresionantei desfasurari de produse si servicii: 402 camere si apartamente elegante, cele mai mari camere de 5 stele din zona, cu o suprafata medie de 36.8 mp, sase restaurante si lounge-uri, 12 sali de evenimente, dintre care doua ballroom-uri ce pot gazdui impreuna pana la 1.200 de persoane. Cladirea mai adaposteste un centru de fitness si spa, cu piscina interioara, o galerie de magazine de branduri internationale de lux ce acopera o suprafata de peste 2.700 mp, spatii de birouri de 11.000 mp si o parcare generoasa de 550 de locuri.

1112 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi