Rompetrol Group intentioneaza sa investeasca aproximativ 200 de milioane de dolari pentru a-si extinde reateaua de benzinarii din regiunea Marii Negre cu cel putin 50%, a declarat Azamat Zhangulov, vicepresedintele senior al Rompetrol Group, intr-un interviu pentru Bloomberg. Acesta a spus ca Rompetrol vrea sa deschida aproximativ 150 de statii noi in Romania si alte 200 in Bulgaria, Georgia si Moldova. Azamat Zhangulov a mai spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere titlurile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare, iar acum este cel mai bun moment sa se ajunga la o solutie.

"Am inceput proiectul de extindere a retelei de retail in regiunea Marii Negre si valoarea este destul de mare. Vorbim despre sute de milioane de dolari", a spus Zhangulov. Planul de extindere se intinde pe trei pana la cinci ani si credem ca este momentul potrivit pentru a face acest lucru", a mai spus Azamat Zhangulov.

Acesta mai spune ca Rompetrol mai intentioneaza sa investeasca in cel putin 100 de statii din Ucraina. De asemenea, doreste sa intre si pe piata turca prin cumpararea unor statii si construirea altora noi. Turcia si Ucraina sunt gestionate ca proiecte de sine statatoare.

Rompetrol Group a investit 1,3 miliarde de dolari in ultimii 10 ani pentru a-si creste la cinci milioane de tone capacitatea anuala de productie de la Petromidia, iar acum este in cautarea de noi piete pentru a vinde surplusul anual de circa un milion de tone de combustibil.

Rompetrol va investi in acest an si 100 de milioane de dolari in rafinaria din Romania in intentia de a o face profitabila. Compania estimeaza vanzarile brute totale in acest an de aproximativ 12,4 miliarde de dolari si castiguri inainte de dobanzi si impozite, depreciere si amortizare de la 195 de milioane de dolari.

Azamat Zhangulov a mai spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere titlurile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare, iar acum este cel mai bun moment sa se ajunga la o solutie. "Incercam sa rascumparam actiunile si asta este o chestiune de pret. Acum este cel mai bun moment sa ajungem la o solutie, pentru ca totul este stabil in guvernul Romaniei. Este mai clar ca planul nostru de investitii poate inainta si speram sa ajungem la un acord cu Guvernul si vom face toti pasii necesari cat mai repede cu putinta", a spus Azamat Zhangulov.

Statul, prin Ministerul Economiei, detine 44,74% din actiuni, in contul unei datorii de 570 de milioane de euro. Statul a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce s-au convertit in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003. Astfel, in 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC). Statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.