Guvernele albanez, grec si italian au semnat miercuri la Atena un acord de sustinere a gazoductului Tap, care isi propune sa alimenteze Europa cu gaz azer si este un rival al proiectului Nabucco West, scrie AFP.

Acest acord "arata sustinerea noastra politica pentru o lucrare de interes strategic pentru Grecia si pentru politica energetica europeana", a afirmat, in cadrul ceremoniei, premierul grec, Antonis Samaras.

Textul a fost semnat de ministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Avramopoulos, ministrul albanez al Energiei, Edmond Haxhinasto, si ministrul italian al Dezvoltarii, Corradi Passetra, in prezenta unor reprezentanti ai autoritatilor azere si ai consortiului TransAdriatic Pipeline.

TAP concureaza cu Nabucco West, care isi propune sa transporte gaz caspic in Europa pe un traseu intre frontiera bulgaro-turca si Austria.

Constructia TAP, care ar urma sa aiba o lungime de 800 km, dintre care 478 km pe teritoriul grecesc, ar reprezenta o investitie de 1,5 miliarde de euro in Grecia si crearea a 2.000 de locuri de munca, potrivit lui Samaras.

Ministrul italian a vorbit despre "posibilitatea unei finantari semnificative a proiectului" de catre Uniunea Europeana, reafirmand ambitia tarii sale de a deveni un "hub gazeifer" in sudul european.