Problemele consortiului Nabucco cu finantarea din partea Uniunii Europene si repetatele modificari ale proiectului ce ar trebui sa aduca gaz azer spre Europa au determinat o replica taioasa din partea unui inalt oficial din Azerbaidjan. "Nu o sa ne certam cu UE, dar putem confirma inabilitatea UE si a statelor membre de a gasi metode sa construiasca o conducta. Ce inseamna 20 de miliarde de euro pentru UE sau pentru NATO?", a spus Elshad Nasirov, vicepresedintele SOCAR - compania petroliera azera de stat, citat de presa locala.

Nabucco westFoto: Hotnews

SOCAR este actionar in consortiul Shah Deniz, care va dezvolta zacamintele de gaze naturale din Azerbaidjan. Pentru aceste gaze au ramas in competitie doua proiecte: Nabucco West (conducta va transporta gazele de la frontiera turco-bulgara, prin Bulgaria, Romania si Ungaria catre Terminalul de gaze central-european din Baumgarten, Austria) si TAP (gazoductul trans-adriatic).

"Daca UE nu a gasit mijloacele sa implementeze acest proiect, nu o sa contrazicem opinia UE despre cum sint protejate interesele tarilor europene... Ce inseamna 20 de miliarde de euro (bugetul Nabucco - n.red.) pentru UE sau pentru NATO? E un buget mic, daca il comparam cu costul operatiunilor din Irak", a mai spus vicepresedintele SOCAR.

Reamintim ca o decizie finala privind ruta de transport catre Europa a gazelor din Azerbaidjan va fi luata cel mai probabil in luna iunie.