Hidroelectrica a incercat sa vanda de la inceputul anului mai multe pachete de energie pe OPCOM (bursa energiei), insa multe din licitatii au fost anulate din cauza lipsei ofertelor de cumparare. In aceste conditii, pretul minim cerut de Hidroelectrica a tot scazut, ajungand la 190 lei/MWh de la 220 lei/MWh in luna decembrie. Contactat de HotNews, Remus Borza, aministratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca ar putea sa existe anumite intelegeri intre jucatorii de pe piata pentru scaderea pretului la Hidroelectrica. "Eu suspectez intelegeri intre traderi pe OPCOM (...) E un joc pervers", a spus Borza.

Preturi cu probleme la energia hidro Foto: AGERPRES

De exemplu, pe 12 februarie a scos la licitatie 10 pachete de energie, reusind sa vanda doar trei dintre ele la pret maxim de 195,2 lei/MWh, in conditiile in care pretul minim era de 195 lei/MWh. Interesant este ca un alt vanzator, a reusit sa vanda, cu doar o zi in urma, pe 11 februarie, un pachet de energie cu 253,16 lei/MWh. Acel vanzator este Interagro, compania controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.

Hidroelectrica a lansat pentru data de 21 februarie o noua runda de licitatii pe piaţa PCCB administrată de OPCOM, fiind scoase la vanzare tot 10 pachete, pretul minim scazand la 190 lei/MWh.

Remus Borza a precizat ca dupa denuntarea din vara a contractelor bilaterale, Hidroelectrica a eliberat cantitati foarte mari de energie pe piata centralizata administrata de OPCOM. In ultimele 6 luni, Hidroelectrica a tranzactionat pe OPCOM circa 2,5 TWh, iar pentru 2013 este prognozata o cantitate de circa 4 TWh. "Eliberarea unor cantitati foarte mari de energie a avut ca efect scaderea pretului pe OPCOM", a precizat Borza.

Pe de alta parte, acesta crede ca sunt si interese din partea unor jucatori de pe piata ca pretul energiei tranzactionate de Hidroelectrica sa scada si mai mult. Borza a precizat ca Hidroelectrica are marja de scadere, astfel incat sa ramana pe profit, pana la 170 lei/MWh. Pe de alta parte, Borza avertizeaza ca din aprilie vor urma cresteri de preturi in conditiile in care rezervele de apa din lacurile de acumulare au scazut sub medie. "Undeva prin aprilie, pretul va creste din nou", a spus Borza. Acesta a mai afirmat ca se anunta din nou un an secetos, fiind prognozata o productie de doar 13 TW, cam la acelasi nivel ca in 2012.

Anul trecut, in vara, la scurt timp dupa intrarea in insolventa, administratorul judiciar a renegociat cele zece contracte bilaterale ale Hidroelectrica aflate in desfasurare. In urma acestui proces de renegociere, au fost denuntate 6 contracte cu traderii de energie: cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, Euro-Pec si doua cu Energy Financing Team (EFT). Aceste firma cumparau energie la un pret preferential de circa 130 lei/MWh. Pentru celelalte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost incheiate noi acte aditionale. In cazul Elsid si Electrocarbon, actele aditionale prevad tranzactionarea energiei pana la data de 31 martie 2013. Contractul cu Alro va expira in 2018, iar cel cu Electromagnetica in 2014.